Кламер БГ - Новини: Отварят тунелите на "Хемус" до средата на декември

Отварят тунелите на "Хемус" до средата на декември

България

|
Пон, 05 Дек 2022г. 16:43ч.
Отварят тунелите на "Хемус" до средата на декември

Отварят тунелите на

За коледните и новогодишни празници движението през тунелите и виадукта на магистрала "Хемус" край София ще бъде пуснато. Планирано е това да стане в средата на декември, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков пред телевизия "Нова нюз".

Това е поредното обещание за пускането на движението през тунелите, чийто ремонт се точи от години. През 2021 и до средата на тази година не се работеше заради спрените плащания по договорите за текущ ремонт и поддържане.

Регионалният министър съобщи, че ремонтите в тунелите "Витиня" и "Ечемишка" са приключили. Движението не се пуска, защото остават довършителни дейности по един от виадуктите, който е непосредствено след тунелите. Когато и този ремонт, приключи ще се възстанови нормалното движение.

От обясненията на министъра не стана ясно дали ще бъде разрешено на тировете отново да минават през магистралата или ще продължат да заобикалят по стария път през Витиня.

Иван Шишков припомни, че в началото на мандата си е намерил "тъмнина в тунела". "Успяхме да вдигнем темпото, за да може да се пътува спокойно по празниците", допълни той.

Ограничаване на движението тази нощ

Междувременно от пътната агенция съобщиха, че тази нощ от 22 часа на 5-ти декември до 2 часа на 6-ти декември, ще бъде ограничено движението между 35-ти и 30-ти км на магистрала "Хемус" в посока София и между 30-ти км и 47-ми км в посока Варна.

Причината е подмяна на кабели, които са част от електрическата инсталация на тунел "Витиня", повредени при пътен инцидент.

Трафикът ще се пренасочва по обходни маршрути. В посока Варна движението ще бъде отклонено от автомагистралата по пътна връзка "Витинска река" при 30-ти км по първокласния път I-I Ботевград - София до пътен възел "Ботевград" при 47-ми км, където отново ще се включва в магистрала "Хемус".

В посока София трафикът ще се пренасочва по пътна връзка при 35-ти км и по първокласния път I-I Ботевград - София до пътна връзка "Витинска река" при 30-ти км, където отново ще се включва в магистрала "Хемус".

Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация, предупреждават от АПИ.

Дострояването на "Хемус"

По отношение на строителството на новите участъци от магистрала "Хемус" и твърдението на бившия премиер Бойко Борисов през 2020 г., че магистралата между София и Варна ще е готова до 2024 г. арх. Шишков каза, че това в никакъв случай не е могло и не може да се случи.

"Просто филмът, който ни показваха тогава, беше дълъг, а асфалтът къс. Имаше голямо говорене за "Хемус", включително бяха раздадени част от парите напред без проекти, без разрешителни за строеж, без устройствени планове", припомни служебният министър на регионалното развитие.

Той каза, че до края на 2024 г. може да приключи строителството на първите три участъка - до разклона за Плевен/Ловеч.

На участъци 4 и 5 има незаконно строителство. "Внесох текст за търпимост на тези строежи, чрез промени в Закона за устройство на територията, за да можем да узаконим незаконното строителство. Ако парламентът ги приеме, ще може да продължи да се строи", каза Шишков.

"За лотове 7 и 8 и 9 няма готов проект, има промяна на трасето, а на 9-и участък сме на финала за решаването на проблема", заяви още регионалният министър.

mediapool.bg