Кламер БГ - Новини: Работещи в АПИ искат 20% ръст на заплатите, блокираха трафика по "Хемус"

Работещи в АПИ искат 20% ръст на заплатите, блокираха трафика по "Хемус"

България

|
Четв, 07 Дек 2023г. 15:35ч.
Работещи в АПИ искат 20% ръст на заплатите, блокираха трафика по "Хемус"

За вдигането на заплатите са нужни 17 млн. лв. Сн.КНСБ

Над 250 работници в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) блокираха днес на обяд движението на магистрала "Хемус" в района на тунел "Топли дол" с настояване за увеличение на заплатите им с бюджета за следващата година.

Протестната акция бе организирана от синдикат "Пътно дело" към КНСБ. Той настоява за 20 процента ръст на възнагражденията в пътната агенция. За това са необходими малко над 17 млн. лева, които да бъдат заложени в Бюджет 2024. Служителите в АПИ са 2417.

"Половината от хората в АПИ още работят на минимална и малко над минималната работна заплата. Преди седмица агенцията върна 20 млн. лева неусвоени пари от свлачища, ние искаме да ни се върнат тези пари", каза заместник-председателят на синдиката Венелин Йорданов.

"От 1 януари минималната работна заплата ще стане 933 лева. Не е възможно хората от агенцията, които са непрекъснато по пътищата, по всяко време на денонощието и при лоши атмосферни условия, да останат на минимална заплата", каза Малина Кованджиева, председател на синдикат "Пътно дело".

Тя предупреди, че протестите ще продължат и може да се стигне до блокиране на пътищата в цялата страна в един и същи час, ако исканията им не бъдат чути.

"Специалистите на нашето ниво в частните фирми в бранша вземат два и дори три пъти по-високи заплати", каза Ирена Николова от Пътното управление в Благоевград. С толкова ниски заплати текучеството е голямо и младите хора напускат, допълни тя.

По време на протеста бе получена покана за среща с инж. Ясен Йорданов - председател на Упровителния съвет на АПИ.

mediapool.bg