Кламер БГ - Новини: Трамвай 5 в столицата тръгва пак към Княжево до 28 декември

Трамвай 5 в столицата тръгва пак към Княжево до 28 декември

България

|
Вт, 19 Дек 2023г. 18:48ч.
Трамвай 5 в столицата тръгва пак към Княжево до 28 декември

Сн. БГНЕС

Движението на трамваите по ремонтираното трасе на столичния булевард "Цар Борис III" между "Бъкстон" и Kняжево ще бъде възстановено до края на годината, съобщи във вторник "Спаси София" във Фейсбук.

Движението ще бъде възстановено между 23 и 28 декември, посочват от софийската партия, която е важна част от най-голямата група в Столичния общински съвет.

Ремонтът на трасето на трамвай 5 започна през април 2021 г. и трябваше да приключи до пролетта на 2023 г. Във времето обаче възникнаха множество трудности и проблеми около ремонта на трасето.

Той тръгна частично през декември 2022 г., след като беше спрян за повече от година и половина. Тогава от общината отчетоха 90 дни закъснение на строителството, заради което изпълнителят ВДХ трябваше да бъде глобен с около 900 000 лева. Същевременно фирмата получи увеличение с максимум 15% или с над 6 млн. лева. на стойността на договора си от 40 млн. лева без ДДС. Фирмата е собственост на строителния бос Велико Желев.

Първата част включваше изграждането на линейния парк между пл. "Македония" и Руски паметник и реконструкция на релсовия път до ухо "Бъкстон". Вторият етап е ремонт от ухо "Бъкстон" до Княжево.

mediapool.bg