Кламер БГ - Новини: Около 5% от децата в задължителна училищна възраст остават извън клас

Около 5% от децата в задължителна училищна възраст остават извън клас

България

|
Пон, 05 Дек 2022г. 16:53ч.
Около 5% от децата в задължителна училищна възраст остават извън клас

Сн. БГНЕС, архив

Близо 5.3% от децата в задължителна училищна възраст в България остават извън образователната система. Данните са за тази учебна година. В сравнение с 2020/2021 г. делът им е намалял минимално. Тогава той е бил 5.44 на сто.

Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище тази учебна година от екипите, действащи по Механизма за обхват, съобщиха от образователното министерство в понеделник.

Близо 1500 повече деца са върнати в образователната система през тази учебна година, с което броят им е нараснал на 10 180. В началото на учебната 2021/2022 г. те са били 8700. Около 1300 повече са новообхванатите, които никога не са били записани до сега в детска градина или училище. Така общият им брой става 7270, като през миналата година те са били 5946.

Според експерти една от водещите причини за отпадане на децата и учениците в предучилищна възраст е липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството (31.90%). Други семейни причини, отсъствия по неуважителни причини и пропуски в обучението също водят до отпадане от училище.

Механизмът за обхват включва съвместна работа между експерти от три министерства – на образованието и науката, на вътрешните работи и на труда и социалната политика, заедно с представители на местната власт.

От образователното министерство допълниха, че регионалните управления на образованието вече имат по-добра връзка с ГРАО и МВР и могат по-ефективно да откриват необхванатите от образователната система деца и ученици.

mediapool.bg