Кламер БГ - Новини: САЩ: Руската армия е дала над 100 000 жертви в Украйна

САЩ: Руската армия е дала над 100 000 жертви в Украйна

Война в Украйна

|
Четв, 10 Ноем 2022г. 07:45ч.
САЩ: Руската армия е дала над 100 000 жертви в Украйна

САЩ: Руската армия е дала над 100 000 жертви в Украйна

Началникът на американските въоръжени сили генерал Марк Мили оцени жертвите на руската армия в Украйна на над 100 000 войници, убити и ранени. Той допълни, че броят на загубите на войските на Киев във войната "вероятно" е подобен, предаде Ройтерс.

Данните не могат да бъдат потвърдени по независим път.

Споменатият от Мили брой на жертвите в Украйна е най-високият, който САЩ са оповестявали от началото на конфликта. Той се съобщава в момент, когато в боевете е възможно да настъпи затишие заради предстоящата зима. Това, според експерти, може да създаде възможност за преговори, отбелязва Ройтерс.

На въпрос какви са изгледите пред дипломацията в Украйна Мили, който е председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, отбеляза пред Икономическия клуб на Ню Йорк, че по време на Първата световна война преждевременният отказ от преговори е увеличил човешките страдания и е довел до още милиони жертви.

"Затова когато има възможност да се преговаря, когато може да се постигне мир, използвайте този момент", каза генералът.

В сряда Русия обяви, че войските ѝ ще се изтеглят от западния бряг на река Днепър в района на стратегическия украински град Херсон, което е сериозен неуспех за Москва и може да се окаже повратна точка във войната.

Според някои експерти поредният неуспех на Русия може да позволи на Украйна да преговаря от позиция на силата. Други обаче са на мнение, че Москва може да използва възможни преговори, за да спечели време така, че да освежи и преоборудва силите си за ново настъпление напролет.

Мили посочи, че по първоначални данни руските войски действително се изтеглят от Херсон. Но той предупреди, че може да отнеме време, докато изтеглянето завърши.

"Няма да стане за ден - два, ще са им нужни дни, а може би и седмици, за да изтеглят войските на юг от реката", каза генералът. По негови оценки числеността на силите на Русия в този район, които в момента се намират на север от Днепър, е 20 000 - 30 000 души.

По думите на Мили конфликтът дотук е превърнал някъде между 15 и 30 милиона украинци в бежанци, а загиналите украински цивилни вероятно възлизат на 40 000.

"Става дума за над 100 000 руски войници, убити и ранени. Вероятно същото важи и за Украйна. Голямо човешко страдание", каза Мили.

Въпреки големия брой жертви, според американски представители, Москва не е в състояние да постигне целите си в Украйна и те се питат колко дълго ще може Русия да поддържа инвазията, която е унищожила голяма част от механизираните ѝ сухопътни сили и е изтощила артилерийските ѝ запаси.

Зеленски реагира сдържано за руското изтегляне от Херсон

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски призова за сдържане на емоциите след новината за руското изтегляне от Херсон, предаде Укринформ.

"Врагът не прави подаръци, нито демонстрира жестове на добра воля. Ние се борим за всичко това", каза той във видеообръщението си в сряда вечерта.

"Днес в информационното пространство имаше много радост, и то по понятни причини. Но по време на война емоциите ни винаги трябва да бъдат сдържани", каза Зеленски.

Той добави, че най-голямото и най-важно противопоставяне на фронта в момента е в Донецка област. "Там се решават много неща", заяви украинският президент.

Путин няма да бъде на срещата на върха на Г-20 в Бали

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на форума идната седмица на лидерите на най-големи световни икономики (Г-20) в Бали, съобщи пред Ройтерс индонезийски правителствен представител.

Руският лидер ще бъде представляван от външния министър Сергей Лавров. Въпреки това се очаква Путин да се включи в една от срещите по видеоконферентна връзка, допълни правителственият представител.

Като домакин на Г-20 Индонезия устоя на натиска на западните страни и Киев заради войната в Украйна да оттегли поканата към Путин за участие в лидерския форум и да изгони Русия от Г-20.

Джакарта заяви, че няма правомощията да направи подобно нещо, без за това да има консенсус сред страните от групата.

В интервю за "Файненшъл таймс" индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че Русия е добре дошла на срещата, за която индонезийският държавен глава изрази опасения, че ще бъде засенчена от "доста тревожното" покачване на напрежението в международните отношения.

"Групата на 20-те не е замислена като политически форум. Тя е замислена като форум, посветен на икономиката и развитието", посочи той.

Индонезия покани и украинския президент Володимир Зеленски, но той обяви, че няма да участва, ако Путин е там. Очаква се украинският държавен глава да се включи във форума по видеоконферентна връзка.

В срещата на върха на Г-20 се очаква да участват още редица световни лидери, сред които президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин.

mediapool.bg