Кламер БГ - Новини: Херсон ликува след влизането на украинските войски (Видео)

Херсон ликува след влизането на украинските войски (Видео)

Война в Украйна

|
Пет, 11 Ноем 2022г. 18:14ч.
Херсон ликува след влизането на украинските войски (Видео)

Херсон ликува след влизането на украинските войски (Видео)

На 11 ноември украинските войски влязоха в Херсон – единственият областен център в Украйна, който Русия завзе след инвазията си на 24 февруари. Градът бе окупиран от руснаците повече от 8 месеца. За намерението на руската армия да се оттегли от там съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу на 9 ноември. Като причина за отстъплението посочи невъзможността за снабдяване на руските военни части там и грижа за живота на руските войници. Руското военно министерство определи отстъплението от Херсон като "маневра към подготвени позиции на левия бряг на река Днепър".

По-рано в петък в украинските медии се появиха снимки и видеа на жители на Херсон, които приветстват украинските войски по улиците на града. Бяха публикувани и кадри, на които се вижда как военни издигат украинския флаг на полицейското управление в Херсон.

В социалната мрежа Телеграм вече са качени видеоклипове как знамето на Украйна се вее над областната администрация.

"В 5:00 ч. московско време приключи предислоцирането на части от руски войници на левия бряг на река Днепър", съобщи руското министерство на отбраната. Уверенията са, че армията не е претърпяла никакви загуби и не е била изоставена нито една единица военна техника.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че Москва продължава да смята Херсонска област за част от Русия. В отговор на въпрос той каза, че Кремъл не съжалява за организирането на тържества в чест на анексирането на Херсон и още три украински области, които бяха обявени за незаконни от международната общност.

Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски определи ситуацията в Херсонска област като "трудна" и съобщи, че Русия е обстрелвала някои от селата и градовете, които украинските сили си върнаха през последните седмици по време на контраофанзивата си в Херсонска област.

Американски представители предполагат, че Москва е взела решението за изтегляне, за да избегне повторение на кървавия си провал от септември в Харковска област, при който украинските сили пробиха руските фронтови линии и отвоюваха някои територии и огромни количества изоставена руска военна техника.

Изглежда, че този път руското отстъпление е стратегическо - войските активно се изтеглят на по-безопасни позиции и се подготвят за бъдещи бойни действия, допълва вестникът.

"Русия осъзна, че ще е по-добре да се изтегли рано, отколкото да бъде превзета от украинците и да понесе огромни загуби", казва американският пенсиониран адмирал Джеймс Ставридис, който беше командващ силите на НАТО в Европа от 2009 до 2013 г.

Украинците няма да спрат, докато не си върнат напълно града, а и не би трябвало да спират. Той има огромна географска, военна и психологическа стойност, обяснява Ставридис.

Останалите в Херсон руски войници са призовани да се предадат в плен

Украинското военно разузнаване излезе с "Обръщение към руските военнослужещи, изоставени в Херсон от командването на армията на РФ". В него се казва, че в града влизат части на украинските въоръжени сили и че след отстъплението на основната група руски войски в Херсон са останали руски военнослужещи, изоставени на произвола на съдбата. "Вашите командири ви призовават да се преоблечете в цивилно облекло и да се опитате самостоятелно да избягате от Херсон. Очевидно, няма да успеете", се казва в обръщението. Руските войници, останали в града, са призовани да се предадат в плен, като им се гарантира животът и възможността да последващ обмен.

mediapool.bg