Кламер БГ - Новини: След изтеглянето на Русия от Херсон: Щети по Каховската ВЕЦ и празнества в Киев

След изтеглянето на Русия от Херсон: Щети по Каховската ВЕЦ и празнества в Киев

Война в Украйна

|
Съб, 12 Ноем 2022г. 09:02ч.
След изтеглянето на Русия от Херсон: Щети по Каховската ВЕЦ и празнества в Киев

Снимка: БГНЕС

Сателитни снимки от района на Каховската ВЕЦ показват нови щети по съоръжението. Кадрите са направени от американскатата компания "Максар". Те са заснети в деня на изтеглянето на руските войски. Краят му бе обявен в петък, а часове по-късно украинската армия влезе в Херсон.

"Сателитни снимки тази сутрин разкриват значителни нови щети по няколко моста и язовирната стена на Каховската ВЕЦ след руското изтегляне от Херсон през река Днепър", казаха от "Максар".

Руските сили се изтеглиха след повече от осеммесечна окупация. Бе проведен и референдум, считан на международно ниво за незаконен, и бе обявено присъединяването на Херсон към федерацията.

В петък десетки жители на Херсон се събраха на Майдана в Киев, за да празнуват освобождаването на града си, съобщи Франс прес. Според агенцията това е една от първите прояви на радост в украинската столица, където от края на февруари или цари тишина, или вият сирени за въздушна атака.

"Днес е исторически ден. Връщаме си южните райони на страната, връщаме си Херсон!", каза в традиционното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски.

Той поздрави местните жители, живели под руска окупация и заяви, че те "никога не се отказаха от Украйна".

Зеленски коментира още, че в крайни срокове ще започнат действия по разминиране на района.

mediapool.bg