Кламер БГ - Новини: Според Украйна руското оттегляне от Херсон ще отнеме поне седмица

Според Украйна руското оттегляне от Херсон ще отнеме поне седмица

Война в Украйна

|
Пет, 11 Ноем 2022г. 13:24ч.
Според Украйна руското оттегляне от Херсон ще отнеме поне седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне седмица ще трае оттеглянето на руските сили от Херсон. Това прогнозира пред "Ройтерс" украинският министър на отбраната Олексий Резников, предаде БТА.

Оттеглянето на руската армия на десния бряг на р. Днепър бе обявено преди дни по време на среща на военния министър Сергей Шойгу с командващия силите в Украйна ген. Сергей Суровикин. Той съобщи, че снабдяването е снабдяването вече невъзможно. Оттеглянето бе оправдано със запазване на живота на войниците.

Не е толкова лесно

Херсон е единственият украински областен център, който бе превзет от Русия след началото на военното нахлуване в края на февруари. Изоставянето му се счита за сериозно поражение, тъй като територията е една от анексираните от Русия.

Веднага след обявеното от Шойгу се появиха съмнения дали руснаците изобщо смятат да се оттеглят. От изявлението на Резников се разбира, че трябва да се изчака. По думите му в Херсонска област има около 40 хил. руски войници.

"Не е толкова лесно да се изтеглят тези войски от Херсон за един или два дни. Като минимум (това ще отнеме) една седмица", каза той.

Ако това се случи, и двете страни ще имат свободни сили да воюват на други места, допълни още украинският министър. Руската армия под командването на ген. Суровикин изглежда е станала по-дисциплинирана и брутална след назначаването му за нов командващ на руските сили в Украйна през октомври, допълни той.

По-рано днес командващият украинската армия Валерий Залужний заяви, че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа и са си върнали 12 населени места в южната част на страната.

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, заяви днес, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта", като за целта всичко - от апартаменти до канализация - ще бъде минирано и планира да обстрелва града от отсрещния бряг на реката.

Помощ

Белият дом обяви нов пакет военна помощ за Украйна, който ще включва системи за противовъздушна отбрана, съобщи Ройтерс.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че пакетът включва "важни средства за противовъздушна отбрана", като например ракети за противовъздушната система "Хоук", както и четири американски системи за противовъздушна отбрана "Авенджър", оборудвани с ракети "Стингър". Новият пакет ще бъде на стойност 400 милиона долара.

Междувременно "Асошиейтед прес" съобщи, че САЩ ще закупят 100 000 артилерийски снаряда за гаубици от южнокорейски производители, които ще предоставят на Украйна.

Досега Южна Корея беше ограничила подкрепата си за Украйна до несмъртоносно оборудване и доставки. През април украинският президент Володимир Зеленски настоя Южна Корея да предостави смъртоносни оръжия след руската атака срещу Мариупол. Тогава министерството на отбраната на Сеул потвърди, че е отхвърлило украинското искане за зенитно оръжие,

В изявление подполковник Марти Майнърс, говорител на Пентагона, заяви, че правителството на САЩ води разговори за закупуване на боеприпаси от отбранителната индустрия на Южна Корея. Боеприпасите няма да идват от южнокорейските военни запаси.

Малко по-късно обаче министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че по преговорите за продажба на артилерийски снаряди САЩ ще са техен краен потребител.

mediapool.bg