Кламер БГ - Новини: Нидерландия може да ни даде F-16, ако предоставим MиГ-29 на Украйна

Нидерландия може да ни даде F-16, ако предоставим MиГ-29 на Украйна

Война в Украйна

|
Пет, 11 Ноем 2022г. 13:35ч.
Нидерландия може да ни даде F-16, ако предоставим MиГ-29 на Украйна

F-16, сн. БГНЕС

Нидерландия обмисля да даде излишни изтребители F-16 на източноевропейските съюзници в НАТО, за да могат те да изпратят съветски МиГ-29 на Украйна, съобщи изданието EW.

Украйна вече поиска и щуромовиците Су-25, с които все още разполага България.

Според изданието нидерландските депутати вече са информирани за плановете на правителството.

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев посочи, че служебният кабинет трябва много бързо да стартира процеса за замяна на MиГ-29

"Нидерландия е готова да подари на България самолети F-16, ако се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна. Сега остава служебното правителство да не губи време и да стартира веднага този процес, като демонстрира, че наистина мисли за модернизацията на армията ни, а не как да обслужи Путин", посочи Мирчев.

Парламентът реши най-накрая и България да се присъедини към партньорите си в НАТО и ЕС и да помогне на Украйна с директни доставки на въоръжение, като до един месец служебният кабинет трябва да излязат с решение какво може да изпратим.

Служебният военен министър Димитър Стоянов, който заедно с президента Румен Радев, периодично се обявява срещу изпращането на оръжия, каза, че имаме проблеми с техниката, но с боеприпасите нещата не стоят така.

Стоянов отхвърли възможността да изпратим Су-25 и МиГ-29, тъй като България разчита само на тях. Поддръжката им обаче на практика е невъзможна заради войната в Украйна и съвсем скоро ще трябва да бъдат приземени.

България търси заместващи изтребители, на които да разчита до доставката на новозакупените от САЩ F-16, която се очаква през 2025 година, а след това ще са необходими и минимум две години за усвояването им.

Според проучването на МО само Швеция (Gripen) и Франция (Mirage 2000) имат готовност да ни дадат на лизинг изтребители втора ръка.

Ако Нидерландия действително е готова да предостави F-16, процесът се променя основно.

Украйна иска от нас приоритетно старите съветски изтребители МиГ 29 и зенитно-ракетни комплекси C-300, каквито вече прати Словакия, която е в аналогична на България ситуация.

Словакия в момента разчита на Чехия и Полша за охраната на небето си, а съюзниците в НАТО осигуриха ракети "Пейтриът" вместо комплексите C 300.

mediapool.bg