Кламер БГ - Новини: ЦИК ще обяви окончателните резултати от предсрочния вот

ЦИК ще обяви окончателните резултати от предсрочния вот

България

|
Четв, 06 Апр 2023г. 07:46ч.
ЦИК ще обяви окончателните резултати от предсрочния вот

ЦИК ще обяви окончателните резултати от предсрочния вот

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви днес окончателните резултати от проведените в неделя предсрочни парламентарни избори.

ЦИК ще съобщи броя на гласувалите за всяка една от формациите, участвали в изборите. Това са 14 партии, 7 коалиции и двама независими кандидати.

Вече е ясно, че 6 са формациите, които ще попълнят състава на 49-тото Народно събрание.

ГЕРБ-СДС спечелиха вота. С малка разлика след тях е коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България", следвани от партия "Възраждане", Движението за права и свободи и "БСП за България". Последната партия, която влиза в парламента е "Има такъв народ".

Окончателните резултати от изборите са на база отстранените несъответствия от повторната обработка на протоколите от секциите и е възможно сега обявените данни да претърпят леки корекции.

ЦИК ще обяви и разпределението на мандатите за всяка от шестте формации първо на национално ниво, а после и по изборни райони.

Ясни ще станат и разместванията в партийните листи на база преференциите за кандидатите.

В окончателните резултати ще бъдат посочени и броят на хората, гласували с машини и тези с хартиени бюлетини, както и броят на недействителните гласове.

mediapool.bg