Кламер БГ - Новини: България още търси седем прокурори за Кьовеши

България още търси седем прокурори за Кьовеши

България

|
Четв, 06 Апр 2023г. 12:47ч.
България още търси седем прокурори за Кьовеши

Лаура Кьовеши. Снимка: БГНЕС

България продължава да търси седем делегирани прокурори, които трябва да се присъединят към европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Не е ясно кога процедурата по избора им ще завърши.

При създаването на институцията страната ни трябваше да има десет делегирани прокурори. Още първата процедура мина неуспешно след като от централата в Люксембург отхвърлиха част от кандидатите. След това Кьовеши поиска броят им да бъде увеличен до 15 заради голяма натовареност.

Преди десетина дни европейската прокуратура обяви, че е приела двама нови кандидати от България и е отхвърлила един, защото не отговаря на изискванията. Междувременно обаче двама от избраните по-рано делегирани прокурори напуснаха, а един получи пост в друга служба. Така общият брой на българските представители сега е осем души.

"Търсим още седем, затова аз веднага информирах Висшия съдебен съвет (ВСС), които имат компетенция по този въпрос, да задействат отново процедурата за избор. Тук също става дума за нещо изключително сложно и ново. Съвсем нормално е при изграждането на една институция да има съмнения и неясноти", заяви в интервю за БТА правосъдният министър Крум Зарков. По думите му единственият начин да се справим с този проблем е "като не го замитаме под килима".

Българските представители в европрокуратурата се избират от прокурорската колегия на ВСС. Решенията там се взимат под силното влияние на главния прокурор Иван Гешев. След напускането на двама европрокурори и няколко служители от администрацията се появи информация за лоша атмосфера на работа. От централата на службата обявиха, че ще проверят случая.

Последното публично обявено разследване на европейските прокурор у нас е за усвояването на европейски средства за ремонта на историческия център на София и по-специално изключително некачественото пренареждане на жълтите павета. Обиските по него бяха извършени дни преди последните парламентарни избори.

У нас европейската прокуратура е слабо позната структура. Тя няма собствена пресслужба и не говори за дейността си. Информация се дава само от централата в Люксембург.

mediapool.bg