Кламер БГ - Новини: ЦИК отрича да е саботирала подготовката на машинното гласуване

ЦИК отрича да е саботирала подготовката на машинното гласуване

България

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 14:39ч.
ЦИК отрича да е саботирала подготовката на машинното гласуване

ЦИК отрича да е саботирала подготовката на машинното гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) отрича да е саботирала подготовката на машинното гласуване за отминалите местни избори в страната.

Миналата седмица фирма "Сиела Норма", която осигурява устройствата за гласуване, упрекна ЦИК, че умишлено е забавила процеса по подготовка на машинния вот. Обвинението отправи проф. Иван Тодоров, който е акционер в "Сиела Норма". В понеделник, шест дни по-късно, комисията изпрати до медиите право на отговор, в което се твърди, че всъщност фирмата се е забавила с подписването на договора за софтуера.

"В периода от 03.10.2023 г. до 15.10.2023 г. изпълнителният директор на "Сиела Норма" АД не подписа договора и не предаде софтуера за местните избори на ЦИК, което постави в риск провеждането на машинното гласуване. Изпълнителният директор на "Сиела Норма" АД подписа договора и предаде софтуера на 16.10.2023 г. и в същия ден ЦИК предостави софтуера на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация за удостоверяване", казват от Централната избирателна комисия.

Комисията отхвърля и обвиненията за хартията, като посочва, че в страната няма машина, която да прави ролки с нужния диаметър. В деня на балотажа имаше проблеми с блокирали устройства, миналата седмица Тодоров посочи, че това се дължи на прекалено голям диаметър на поръчаните от ЦИК ролки хартия – 25.5 мм, което поврежда устройствата.Тогава той обясни, че машините трябва да работят с ролка от 12.5 мм.

От ЦИК посочват, че по закон печатницата на БНБ трябва да доставя специализираната хартия за машинно гласуване.

"Предвид императивно определения в закона доставчик на хартията на 10.01.2023 г. ЦИК изпрати на печатницата изискванията на производителя на машините Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. За хартията, предназначена за работа на устройствата, в отговор на което Печатницата на БНБ уведоми ЦИК, че разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, тъй като в страната няма машина с такава техническа възможност. На 26.04.2023 г. във връзка с подготовката на местните избори Печатницата на БНБ информира ЦИК, че все още не разполагат с разролваща машина за работа с шпула от ½ инч и че за местните избори не може да бъде доставена такава, поради което произведените ролки хартия ще бъдат с шпула от 1 инч", посочват от ЦИК.

Миналата седмица Тодоров каза още, че поръчаната от ЦИК хартия е три пъти и половина по-скъпа от редовните цени, а освен това е и некачествена.

Комисията твърди, че е възложила анализ на хартията, доставена от печатницата на БНБ, и на хартията, доставена от "Сиела Норма" АД за предходни избори на две лаборатории – Институт по целулоза и хартия и Научноизследователски сектор към Химикотехнологичен и металургичен университет. "Освен образци на двата вида хартия, на лабораториите бяха предоставени всички изисквания на производителя на машините към хартията. Резултатите от лабораторните изпитвания сочат, че хартията, доставена от Печатницата на БНБ, отговаря на изискванията на производителя на машините", казват от ЦИК и добавят, че цените на хартията са посочени от БНБ.

mediapool.bg