Кламер БГ - Новини: Нова драма: Подозира се проблем с хартията за машини. ЦИК призова да не се дърпа бюлетината

Нова драма: Подозира се проблем с хартията за машини. ЦИК призова да не се дърпа бюлетината

България

|
Нед, 05 Ноем 2023г. 13:55ч.
Нова драма: Подозира се проблем с хартията за машини. ЦИК призова да не се дърпа бюлетината

Снимка: БГНЕС

Съмненията, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е избрала неподходящ вид хартия за отпечатване на машинните бюлетини се появиха и в деня на балотажа след сигнали за блокирали устройства. Два дни по-рано собственикът на фирмата доставчик "Сиела Норма" Иван Тодоров заяви пред БНТ, че поръчаните ролки хартия са прекалено голям диаметър – 25.5 мм, което поврежда устройствата.

"Това стана на предишните избори през април, казахме, че не може и не трябва, че поврежда машините и на тези избори отново, въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25.5 мм", коментира той и добави, че машините трябва да работят с ролка от 12.5 мм.

В деня за размисъл от фирмата разпространиха позиция, според която ЦИК са били предупредени за предстоящите проблеми. В неделя пък депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев обяви, че има сигнали за блокирани машини в цялата страна. Причината били неподходящите ролки. Премиерът Николай Денков, който не успя да гласува от първия път с машина, заяви, че вината за неуредиците е в ЦИК.

Според информация на Нова телевизия е възможно машинното гласуване в София да бъде изцяло преустановено. Има много случай на неиздадени или смачкани бюлетини.

От ЦИК към момента отказват да признаят за проблем с хартията. Вместо това говорителката на комисията Росица Матева призова избирателите да не дърпат бюлетината, особено когато се гласува на два избора – например за кмет на голямата община и за районен.

"Тъй като получихме сигнали, че се отпечатват и бели бюлетини или малко по-късно отрязани, ако не се установява вотът на избирателя, да му бъде предоставена възможност да гласува втори път по избран от него начин", каза Матева.

По повод коментарите за хартиените ролки тя заяви, че не било коректно такива съмнения да се изказват от изпълнителя по поръчката, който се е съгласил с условията. Матева обясни, че ЦИК е направила проучване на хартията, предоставена на предишни избори от "Сиела" и тази от печатницата на БНБ. Разлики не били открити след лабораторно изследване. Затова ЦИК не смята, че има проблем.

Едновременно с това комисията призна, че при част от устройствата са се повредили принтерите, но не обясни защо. Към обяд информацията бе, че е отменено машинното гласуване в общо 20 секции в цялата страна.

"Основната причина е, че дава грешка машината за флаш-паметите и не може да бъде диагностицирана машината. Това обикновено се случва, когато при транспортирането са се разхлабили някои от флаш-паметите и отделението е затворено, няма как да бъде коригирано това нещо. И няколко машини проблем им е, че зарежда софтуера или не разчита поставената смарт карта, или има проблем с принтера", заяви Матева.

mediapool.bg