Кламер БГ - Новини: Втори израелски министър посещава Саудитска Арабия в рамките на една седмица

Втори израелски министър посещава Саудитска Арабия в рамките на една седмица

Свят

|
Вт, 03 Окт 2023г. 14:38ч.
Втори израелски министър посещава Саудитска Арабия в рамките на една седмица

Израелският министър на комуникациите Шломо Кархи

Израелският министър на комуникациите Шломо Кархи е заминал за Рияд за международна пощенска конференция, ставайки едва вторият израелски министър, който посещава Саудитска Арабия, съобщи днес говорител на министъра, цитиран от ДПА.

Кархи е пристигнал в Рияд снощи по-малко от седмица след като министърът на туризма Хаим Кац стана първият израелски министър, пристигнал на официална визита в кралството. И двама министри са от консервативната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху.

Кархи води със себе си делегация от 14 души, съобщиха израелски медии.

Макар че между двете страни няма установени дипломатически отношения, те отдавна си сътрудничат по въпросите на сигурността, но не го афишират публично, отбелязва ДПА.

В момента се водят разговори за нормализиране на отношенията им с посредничеството на САЩ, които са съюзник и на двете страни, посочва ДПА.

В излъчено на 20 септември интервю за телевизия "Фокс нюс" саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман потвърди, че се водят разговори за нормализиране отношенията с Израел.

"С всеки изминал ден се приближаваме все повече до това", каза той, като за първи път определи преговорите като сериозни.

От своя страна, Нетаняху спомена няколко дни по-късно за "прозорец от възможности" за споразумение в рамките на "следващите месеци".

mediapool.bg