Кламер БГ - Новини: В Румъния провеждат учение, симулиращо авария в АЕЦ

В Румъния провеждат учение, симулиращо авария в АЕЦ

Свят

|
Вт, 03 Окт 2023г. 14:43ч.
В Румъния провеждат учение, симулиращо авария в АЕЦ

В Румъния провеждат учение, симулиращо авария в АЕЦ

Националното учение "Валахиа 2023" (Valahia 2023), симулиращо тежка авария в румънската АЕЦ "Черна вода", се провежда от 3 до 5 октомври и населението е предупредено да не изпада в паника, тъй като това не е реална извънредна ситуация, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Ще се проведе националното учение за възникване на спешна ядрена/радиологична ситуация "Валахиа 2023", което симулира сценарий на тежка авария в АЕЦ "Черна вода". Предвид факта, че придвижването на силите ще се извършва точно както при интервенция, с акустични и светлинни сигнали, предупреждаваме и молим населението да не изпада в паника, това не е реална извънредна ситуация", се посочва в прессъобщение, разпространено от Инспектората за извънредни ситуации "Добруджа".

Учението, което ще се провежда в продължение на 8 часа всеки ден в интервала между 9.00 ч. и 17.00 ч., е част от проекта "Подобряване на ядрената безопасност и сигурност в Румъния - повишаване на устойчивостта при бедствия и готовността за реакция при ядрени и радиологични събития", финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Основната цел на учението е да се проверят и интегрират плановете и процедурите за реагиране при ядрена авария в рамките на Националната система за управление на извънредни ситуации в съответствие с Националния план за реагиране при ядрена или радиационна авария, както и да се обучат структурите за реагиране и да се интегрира международната помощ в националната реакция.

"Националното учение "Валахиа 2023" представлява възможност за подобряване на способността за реагиране при малко вероятни ядрени и радиационни аварии, като по този начин се гарантира защитата на населението, околната среда и имуществото", се отбелязва още в съобщението.

Атомната електроцентрала "Черна вода" е единствената АЕЦ в Румъния и се намира в окръг Констанца, Югоизточна Румъния. Централата е открита официално през 1996 г. и работи с два реактора с канадската технология CANDU 6, като в момента покрива около 20 процента от потреблението на електроенергия в Румъния, се посочва в официалния сайт на АЕЦ "Черна вода".

mediapool.bg