Кламер БГ - Новини: "Апокалиптична сцена": Най-малко 20 загинали след падане на автобус от мост близо до Венеция

"Апокалиптична сцена": Най-малко 20 загинали след падане на автобус от мост близо до Венеция

Свят

|
Ср, 04 Окт 2023г. 00:43ч.
"Апокалиптична сцена": Най-малко 20 загинали след падане на автобус от мост близо до Венеция

Снимка X

Най-малко 20 души, сред които две деца, са загинали във вторник, когато автобус е паднал от мост, пресичащ железопътна линия във Венеция и след това се е запалил, съобщи за АФП говорител на кметството. Телевизионният канал "РАИ Нюз 24" съобщи, че на мястото на трагедията са намерени украински документи, предаде БТА. Допуска се, че автобусът е превозвал чуждестранни туристи.

Катастрофата

Катастрофата е причинила "смъртта на най-малко 20 души, включително две деца", заяви говорителят. Пожарникарите съобщиха, че автобусът се е запалил, след като е паднал от моста, свързващ кварталите Местре и Маргера в близост до северния италиански град.

Той е бил нает, за да превозва туристи между Венеция и къмпинг в близкия квартал Маргера, се казва в докладите.

Италианската агенция Анса съобщи, че 21 души са загинали, 12 са ранени, а до петима са в неизвестност. Тя уточнява, че автобусът е паднал от височина десет метра в близост до железопътна гара върху електрически проводници и се е възпламенил.

По информация на BBC инцидентът е станал около 19:45 местно време, докато автобусът е превозвал туристи обратно към къмпинга. Причината все още не е известна и спасителните екипи продължават да работят на мястото.

Според първоначални информации автобусът е бил задвижван от газ метан и е паднал върху електропроводи и се е запалил, посочва BBC.

Пожарът

"Утежняващият фактор беше метанът и пожарът се разпространи бързо“, каза министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси, предупреждавайки, че броят на жертвите може да нарасне. Той информира още, че автобусът е частен, като компанията собственик и дестинацията се изясняват.

Не е изключено той да е превозвал туристи, и то чуждестранни.

"Трагедия сполетя нашата общност тази вечер", написа кметът Луиджи Бругнаро във Facebook, описвайки мястото на катастрофата като "апокалиптична сцена".

Италианският министър-председател Джорджия Мелони изрази своите "дълбоки съболезнования за близките на загиналите".

"В контакт съм с кмета Луиджи Бругнаро и (транспортния министър) Матео Салвини, за да следя новините за тази трагедия", се казва в нейно изявление.

mediapool.bg