Кламер БГ - Новини: САЩ наложиха първата по рода си глоба за космически боклук

САЩ наложиха първата по рода си глоба за космически боклук

Свят

|
Вт, 03 Окт 2023г. 18:23ч.
САЩ наложиха първата по рода си глоба за космически боклук

Сателитната индустрия се развива все по-бурно и се нуждае от контрол за отпадъците, сн. GettyImages

Правителството на САЩ наложи първата по рода си в света глоба за оставен в земната орбита боклук, предаде ББС във вторник.

Федералната комисия по комуникации е решила да санкционира със 150 хил. долара компанията "Диш Нетуърк" (Dish Network), заради това, че не е успяла да премести стар сателит на достатъчно разстояние от други сателити, които се ползват.

Космическите отпадъци от системи, които продължават да кръжат в земната орбита, създават опасност от сблъсъци.

Потенциален риск съществува и от сателита "ЕхоСтар-07" на "Диш Нетуърк". Той е изстрелян през 2002 г. в геостационарна орбита, която започва от 36 хил. км над повърхността на Земята.

Собственикът му трябваше да отдалечи излезлия от употреба сателит от Земята с още близо 300 км, но е успял да стори това само на 122 км.

"Доколкото сателитните дейности стават все по-развити, а космическата икономика се разраства, ние трябва да сме сигурни, че операторите разбират своята отговорност", заявяват от Федералната комисия по комуникациите.

"Това решение е пробив, който показва много ясно, че имаме силни правоприлагащи правомощия и способност да наложим жизнено важни правила за космическите отпадъци", допълват от комисията.

Глобата от 150 хил. евро обаче е нищожна част от приходите на "Диш", които за 2022 г. са 16.7 млрд. долара.

Колкото повече неща има в орбита, толкова по-голям е рискът от сблъсък между отпадъци, движещи се с висока скорост, смятат астрофизици.

Смята се, че над 10 хиляди сателита са изстреляни в орбита от 1957 г. досега, като половината от тях са излезли от употреба. Според НАСА има и над 25 хиляди парчета от останки от сателити и друго космическо оборудване с размери около 10 см.

От американската космическа агенция посочиха преди време, че заради летящите в орбита космически отломки е трябвало да се премести траекторията на Международната космическа станция.

"Дори люспа боя, идваща с орбитална скорост от 17 500 мили в час, да удари астронавт, който излиза в открития космос, може да бъде фатално", каза през юли директорът на НАСА Бил Нелсън.

mediapool.bg