Кламер БГ - Новини: Македонският премиер: Имаме преговорна рамка с ЕС, а не със София

Македонският премиер: Имаме преговорна рамка с ЕС, а не със София

Свят

|
Вт, 03 Окт 2023г. 16:30ч.
Македонският премиер: Имаме преговорна рамка с ЕС, а не със София

Димитър Ковачевски, сн. БГНЕС

Ние имаме преговорна рамка с ЕС, а не със София, каза македонският премиер Димитър Ковачевски.

В Северна Македония отново се разпали дискусия дали София ще обяви нови искания, ако страната промени конституцията си и вкара в нея българите. Това изискване е заложено в преговорната рамка на Северна Македония, но засега промените в основния закон не могат да съберат нужната подкрепа от две трети в местния парламент.

Миналата седмица в интервю пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг" външният министър Буяр Османи каза, че е сигурен, че България ще продължи да формулира нови искания.

"В желанието си да протака процеса (на евроинтеграция) и отново да вкара страната в изолация, опозицията може да даде възможност на България да каже: "Вижте, те не искат да изпълняват своите задължения, а ЕС ги изпълнява". Ние имаме преговорна рамка с ЕС, а не със София“, каза Ковачевски, който уточни, че е в непрекъсната комуникация с Буяр Османи и с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич.

Според него Северна Македония трябва да се съсредоточи в изпълнението на преговорната рамка, която е приета от 27 държави-членки на ЕС, включително България и Гърция, което доскоро е било немислимо.

"Естествено, ние имаме двустранен договор с България, както имаме двустранен договор с Гърция, които се прилагат на двустранно ниво и това е записано в общите разпоредби на документите с ЕС, а не в показателите и в критериите, по които се оценява напредъкът на държавата. И това е работа на министерството на външните работи, на историческата комисия, която работи на паритетен принцип и която не може да вземе никакво решение без всички историци в нея и от двете държави да го приемат с консенсус. Това, което е прието до момента, е прието с консенсус. И това, което е прието с консенсус, се прилага и в двете страни".

"Що се отнася до правата на малцинствата, смятам, че сме лидери в Европа. Ако има държава, в която правата на малцинствата са защитени и насърчавани, както законово, така и институционално, това със сигурност е нашата, в която всеки човек, независимо от етническата си принадлежност, може да планира своя личен и професионален живот в еднаква степен за всички в държавата “, каза Ковачевски, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос за условията, поставени от опозиционните албански партии, които заявиха, че ще гласуват промените в конституцията само при условие, че в основния закон се промени формулировката за официалния език, "който се говори от 20 процента от населението", на "албански език", Ковачевски посочи, че този въпрос е бил обсъждан от работната група, но тя е преценила на този етап да се направят само промени в конституцията, които са свързани с ангажиментите на страната в преговорната рамка.

mediapool.bg