Кламер БГ - Новини: Армения призна юрисдикцията на Международния наказателен съд, издал заповед за арест на Путин

Армения призна юрисдикцията на Международния наказателен съд, издал заповед за арест на Путин

Свят

|
Вт, 03 Окт 2023г. 15:59ч.
Армения призна юрисдикцията на Международния наказателен съд, издал заповед за арест на Путин

Арменският премиер Никол Пашинян (дясно) и Владимир Путин

Парламентът на Армения ратифицира днес Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), с което Ереван призна юрисдикцията на МНС, предаде Ройтерс.

Намерението на Армения да признае юрисдикцията на МНС провокира недоволството на Русия, чиито отношения с Ереван бяха обтегнати от нахлуването на руските сили в Украйна и от възстановяването на пълния контрол на Азербайджан над азербайджанския регион Нагорни Карабах, който в продължение на три десетилетия беше под контрола на етнически арменци.

МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по подозрения в незаконното депортиране на стотици деца от Украйна в Русия. Признаването на юрисдикцията на МНС от Ереван означава, че Армения ще бъде задължена да арестува Путин, ако той стъпи на арменска територия, пояснява Ройтерс.

Армения казва, че е обсъдила с Русия плановете си за признаване на юрисдикцията на МНС, след като през март Москва предупреди, че подобна стъпка ще има за Ереван "сериозни последици".

"За ратификацията гласуваха 60 депутати, против - 20. Решението е прието", обяви председателят на арменския парламент Ален Симонян.

Опозиционните блокове "Армения" и "Имам чест", които бойкотираха обсъждането на ратификацията, се върнаха в пленарната зала за гласуването и гласуваха "против", отбелязва ТАСС. Те заявиха, че ратификацията няма нищо общо с интересите на Армения и с нея се преследват геополитически цели.

mediapool.bg