Кламер БГ - Новини: Прокуратурата актуализира списъка с "неверни политически твърдения"

Прокуратурата актуализира списъка с "неверни политически твърдения"

България

|
Четв, 14 Апр 2022г. 19:14ч.
Прокуратурата актуализира списъка с "неверни политически твърдения"

Снимка: БГНЕС

След като преди две седмици обеща, че започва да прави списък с неверните политически изказвания по адрес на прокуратурата, в четвъртък държавното обвинение го актуализира. Така в него вече се съдържат 20 позиции. Новата порция изказвания е съставена от изяви на вътрешния министър Бойко Рашков, на премиера Кирил Петков и на шефката на кабинета му Лена Бориславова.

Държавното обвинение цитира силовия министър, който казал, че докато няма сериозни промени, прокуратурата ще блокира работата на МВР, както досега. Рашков остро критикува държавното обвинение, че сигнали и преписки по редица скандали потъват без изобщо да се вземе решение за образуване на дело. Той настоява, че трябва да се направят промени в НПК, които да позволят на полицията самостоятелно да събира доказателства, каквото правомощие е имала преди години.

Прокуратурата отговаря, че Рашков или не познава или нарочно тълкува превратно законите. Те обясняват какви са прокурорските правомощия. Колкото до мълчанието им по редица сигнали, заявяват, че информация се давала след разрешение на наблюдаващ прокурор.

В списъка е попаднало и съобщение на МВР за забавено произнасяне по над 100 преписки и сигнала, изпратени в прокуратурата. Сред тях са такива срещу депутата Делян Пеевски, бившия премиер Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Никъде в българското законодателство не е предвидено наблюдаващите прокурори да уведомяват органите на МВР за предприетите действия, още по-малко вътрешния министър, който няма компетентност по извършването на процесуални действия по разследване" , твърдят от прокуратурата.

Прокуратурата не дължи обяснения на полицията, а на обществото заявиха в отговор от силовото ведомство. Оттам посочиха и че държавното обвинение е длъжно да ги уведоми за резултата от произнасянето си, защото те са направили съобщението за евентуално извършено престъпление. От МВР добавиха още, че "ревностното и некоректно предоставяне на информация, маскирано като претенция за уронване на престиж или засягане независимостта на една или друга власт, трябва да почиват на истини, а не да звучат като оправдание за несвършена работа".

Полицията посочи, че главният секретар Петър Тодоров е подал сигнал до Висшия съдебен съвет, че прокуратурата не е разрешила арести и претръсвания по 15 разследвания срещу престъпни групи и попитаха дали това е "превратно тълкуване на правна норма". МВР припомня и че прокуратурата отказа да образува дело срещу депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев, който наруши карантината си с аргумента, че деянието било маловажно. Силовото ведомство припомни и че все още не е ясно защо две прокуратури са изискали материали по проверка, касаеща жената на главния прокурор Иван Гешев.

Прокурорите са се подразнили и от изказване на премиера Петков по повод делото, заради което бяха изискани записите от охранителните камери на сградата на Министерския съвет. Предаването на разследващите доведе и до сблъсък с президента – правителството поиска да бъде освободен шефа на НСО ген. Емил Тонев. Румен Радев отказа.

Петков пък заяви, че прокурорите искали да видят кой ходи в сградата и се притесни, че хора, подаващи сигнали до Европейската прокуратура може да бъдат тормозени, защото Министерски съвет е една от "контактните точки" с институцията на Лаура Кьовеши. В същия дух се изказа и Бориславова.

"Министерски съвет е "контактна точка" на Европейската прокуратура едва от 16.03.2021 г., а от разпространеното в медиите писмо на прокурор до НСО е видно, че са изискани записи от камери за видеонаблюдение на входовете на МС в периода 23.02.2022 г. – 23.03.2022 г. В този смисъл за периода от една седмица, в който МС е "контактна точка", вероятно дори не е постъпил и един сигнал", пишат от прокуратурата.

Нито един от членовете на Висшия съдебен съвет, които трябва да решат дали да отстранят Гешев от поста му, не дължи кариерата си на него. Това е позицията по повод изказване на правосъдния министър Надежда Йорданова, която се усъмни, че съветът ще отстрани Гешев, защото голяма част от членовете му били зависими от главния прокурор. Тази седмица ВСС отново намери начин да не се произнесе по същество и отложи решението си.

mediapool.bg