Кламер БГ - Новини: МВР предлага по магистралите да се кара с максимум 130 км/ч

МВР предлага по магистралите да се кара с максимум 130 км/ч

България

|
Пет, 15 Апр 2022г. 08:58ч.
МВР предлага по магистралите да се кара с максимум 130 км/ч

МВР предлага по магистралите да се кара с максимум 130 км/ч

Максималната допустима скорост по магистралите да се намали от сегашните 140 км/ч до 130 км/ч. Това е записано в промени в Закона за движението по пътищата, качени за обществено обсъждане. Техен автор е МВР.

По-ниската скорост на движение е ключов фактор за намаляването на броя на катастрофите, посочва се в мотивите. Именно несъобразената скорост е причина за една трета от произшествията.

"По данни на Европейския съвет за транспортна безопасност повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, ако средната скорост на придвижване по европейските пътища се намали само с един километър в час", посочват от силовото ведомство.

Увеличаването на скоростта по магистралите бе въведено през 2012 г. от първото правителство на Бойко Борисов. Данните на МВР сочат, че делът на загиналите по аутобани започва да се увеличава с по 9-10% годишно. Преди това ръстът е между 3 и 5%. За увеличения дял има значение и разширяване на обхвата на магистралите. В рамките на десетгодишен период по тези пътища са загинали 529 души.

"В населените места настъпват значително повече ПТП, отколкото извън тях. Въпреки това поради високата скорост и въздействието на кинетичната енергия върху човешкото тяло, последствията за организма и здравето по-често са много по-тежки след участие в пътен инцидент, възникнал по пътищата извън населените места. Значително по-високата средна скорост на движение по автомагистралите и другите извънградски пътища допринася за по-тежкия травматизъм, предизвикан от инцидентите, настъпили извън градската среда", пише мотивите.

В момента единствените страни в Европа, които разрешават 140 км/ч по магистрала, са България и Полша.

mediapool.bg