Кламер БГ - Новини: МВР иска и общински служби да връчват санкции за пътни нарушения

МВР иска и общински служби да връчват санкции за пътни нарушения

България

|
Пет, 15 Апр 2022г. 09:43ч.
МВР иска и общински служби да връчват санкции за пътни нарушения

Снимка: БГНЕС

Да се разшири обхватът на службите, които могат да връчват фишове, електронни фишове и наказателни постановления за пътни нарушения. Това се предлага в проект за промени в Закона за движение по пътищата, качен за обсъждане на страницата на МВР. Новите разпоредби предвиждат и възможност за електронно връчване чрез система на министерството на електронното управление.

По този начин от МВР се надяват да подобрят наказателната дейност за нарушения по пътищата. От години с връчването е огромен проблем, защото често пъти службите не успяват да намерят нарушителя. Така наказанието на практика не се налага. Преди години бе създадена възможността санкции да се връчват и при проверки от полицията. Сега МВР се опитва да разшири тази опция.

"Като основен извод се налага фактът, че сега действащият процес по установяване и налагане на наказания е бавен и неефективен. В нередки случаи се стига и до нереализиране на административнонаказателна отговорност поради изтичане на установените в закона давностни срокове, което от своя страна води до пораждане на чувство за безнаказаност у редица нарушители, предимно извършващи многократни нарушения на правилата за движение и е в пряка причинно-следствена връзка с увеличаване на пътнотранспортния травматизъм", пише в мотивите към законопроекта.

Освен това връчването ще може да се прави и чрез препоръчано писмо с обратна разписка. МВР се опитва да реши проблема и с трудното откриване на нарушителите. Санкции ще се връчват както по настоящ, така и по постоянен адрес.

Друга готвена промяна е отпадането на синия талон. Това написа във фейсбук министърът на електронното управление Божидар Божанов. Това бе е едно от предизборните обещания на управляващите. Божанов допълни, че вече фишовете за пътни нарушения ще се считат за връчени, ако са платени. По думите му това значи, че няма да има нужда да се ходи до пътната полиция, за да бъде връчена санкцията и чак след това – платена.

mediapool.bg