Кламер БГ - Новини: Финално: Управляващите с 2 кандидатури за двете места в СЕМ

Финално: Управляващите с 2 кандидатури за двете места в СЕМ

България

|
Четв, 14 Апр 2022г. 20:19ч.
Финално: Управляващите с 2 кандидатури за двете места в СЕМ

Финално: Управляващите с 2 кандидатури за двете места в СЕМ

Управляващата коалиция има двама кандидати, издигнати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за двете места в Съвета за електронни медии (СЕМ). БСП не номинира човек, а "Има такъв народ", които бяха предложили Мартин Карбовски, но той отказа, не го заместиха с друг кандидат. От опозиционните партии единствено "Възраждане" предложи член на СЕМ, но изгледите той да получи подкрепа извън тази партия са нищожни.

Срокът за номинациите изтече в четвъртък. Така към момента е почти сигурно, че двамата нови членове на СЕМ от парламентарната квота ще са Пролет Велкова, която е радиоводещ в "Дарик радио" и бе издигната от ДБ, и юристката Симона Велева, предложена от ПП.

Това са първите смислени кандидатури за медийния регулатор от години.

Парламентарната група на ПП взе решението си малко преди да изтече крайният срок. Депутатите изслушаха журналистката Искра Ангелова, която има дългогодишен опит като водеща в БНТ преди да бъде изгонена от Емил Кошлуков, както и Симона Велева, доктор по конституционно право и експерт по медийно право, а към момента парламентарен секретар на Министерския съвет.

Номинацията на Велева бе издигната след гласуване в групата на ПП.

В четвъртък сутринта Мартин Карбовски съобщи във фейсбук, че не иска да става член на СЕМ, след като предния ден ИТН издигна именно неговата кандидатура.

"Не, няма да ставам чиновник. Имаме екип, който иска да правим друго", написа Карбовски във Фейсбук и добави: "Съжалявам, ако сте си загубили времето в тая репресия".

Карбовски се отказа след позиция на АЕЖ - България определи номинацията му като преминаване на червената линия и поредна провокация от политиците спрямо медийната среда в страната и организира протест, който не е отменен въпреки решението му да се откаже.

Предварителен сондаж показа, че Карбовски, който е застъпник прокремълската пропаганда и всякакви антизападни конспирации, няма особен шанс да получи подкрепа. ИТН не издигнаха друг кандидат на негово място.

Така поне темата за СЕМ няма да стане конфликтна за управляващата коалиция, за разлика от въпроса за управителя на БНБ.

Единствената опозиционна партия, която е издигнала кандидат, е "Възраждане". Те са предложили журналиста Тодор Беленски, който е работил в "Актуално", а в момента е част от екипа на ТВ 1. Той обаче изглежда няма никакъв шанс да бъде избран за член на СЕМ.

Очаква се следващата седмица предложените от партии кандидати за СЕМ да бъдат изслушани в ресорната парламентарна комисия. Очаква се двамата нови членове да бъдат избрани след Великденската ваканция на депутатите.

Предстои и президентът да назначи и нов член от своята квота.

Паралелно с това партиите от мнозинството започват разговори и за увеличаване на състава на СЕМ от 5 на 7 души. Очаква се обаче да не се бърза с тази промяна и тя да бъде приета след избирането на нов генерален директор на БНТ. Мандатът на Кошлуков изтича през юли.

mediapool.bg