Кламер БГ - Новини: Председателят на ЦИК подаде оставка

Председателят на ЦИК подаде оставка

България

|
Четв, 27 Авг 2020г. 13:36ч.
Председателят на ЦИК подаде оставка

Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията решението си да подаде оставка. Изтъкнала е, че причините за решението ѝ са лични, съобщи БНР.

Оставката ще се депозира в Народното събрание, за да бъде гласувана следващата седмица. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесена промяна в избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на Комисията. Тя бе избрана за председател на ЦИК през март 2019 година. Тогава бившият конституционен съдия Стоева бе издигната от ГЕРБ и бе единствен кандидат за шеф на комисията.

През последните дни тя разкритикува намерението на управляващите да стоварят цялата отговорност за машинното гласуване на ЦИК.

По-рано тази седмица от избирателната комисия настояха за спешна среща с вицепремиера Томислав Дончева, за да обсъдят въпроса въпроса с машинния вот на предстоящите избори.

До това развитие се стига, след като на ЦИК бяха препратени оферти за устройства, без дори от комисията да са знаели, че такива въобще се събират. Постфактум дружеството "Информационно обслужване" е препратило оферти, постъпили миналия месец в Министерски съвет. Вероятно това проучване е било направено преди ГЕРБ да решат да прехвърлят въпроса към ЦИК.

През последните дни Стефка Стоева настояваше, че правителството, а не ЦИК, трябва да закупи машините за следващия вот. Законопроектът на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс обаче предвижда точно обратното.

"Винаги съм считала и съм го повтаряла, че държавата (има предвид правителството – б.р.) е тази, която трябва да закупи машините. Това е сериозно дело, отговорен въпрос, става дума не само за закупуване, но и за логистиката, съхранението не е еднократен акт. Считам, че трябва да комуникират органите на законодателната и изпълнителната власт с ЦИК, защото не е само наше дело", преди дни Стоева, цитирана от БНР.

В началото на годината премиерът Бойко Борисов изведнъж влезе в "хора на подкрепящите" машинното гласуване с убеждението, че ще се похарчат едни пари без да се реши нищо. Тогава той поиска парламентът "да уточни като има машинно, ще има ли хартиено, ще се дублират ли, къде ще ги държим, къде ще ги съхраняваме". Тогава Дончев обяви, че по въпроса вече се работело.

Преди месеци беше създадена работна група в парламента за промени в Изборния кодекс, която трябваше да реши и конкретните проблеми с машинния вот. Тя заседава няколко пъти и резултатът беше, че върна дебата в началната точка - "за" или "против" машинното гласуване. След това темата бе забравена.

Миналата седмица ГЕРБ внесе свой законопроект, след като премиерът заговори за свикване на Велико Народно събрание и рязко се сети, че проблемите около машинното гласуване не са решени. Тези текстове прехвърлят цялата отговорност за машинния вот на ЦИК и не решават въпросът с това къде ще се съхраняват устройствата.

mediapool.bg