Кламер БГ - Новини: Прокуратурата започна разследване заради "подпорната стена" на "Алепу"

Прокуратурата започна разследване заради "подпорната стена" на "Алепу"

България

|
Четв, 27 Авг 2020г. 14:53ч.
Прокуратурата започна разследване заради "подпорната стена" на "Алепу"

Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Бургас е образувала разследване заради строителството на курортно селище на "Шофьорския плаж" в местността "Алепу", съобщиха от държавното обвинение. Проверява се как е издадено разрешителното за строеж. Според разследващите има данни за длъжностно престъпление. Прокуратурата подозира, че то е извършено през септември 2018 г.

Подпорна стена или хотел?

Тогава на дружеството "Алепу вилидж" АД е издадено разрешително за първи етап от строителството – укрепване на свлачище. Вторият етап е същинското изграждане на курортно селище с 87 апартамента, заведение, кафене и др. Зелена светлина за изливането на бетона дава община Созопол. Затова прокуратурата е изискала всички разрешения, както и докладите по последващите проверки на строителния контрол. Назначени са експертизи, сред които техническа и екологична.

Скандалът с "Алепу" започна преди няколко месеца, след като се разбра, че брегът е бил "укрепен" с четириетажна бетонна постройка, които в бъдеще ще бъде вградена във ваканционно селище. Собственик на имота е фирмата "Алепу Вилидж", носител на правото на стореж – "ГБС Турс", а един от проектантите е арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева.

По случая започна проверка на Върховната административна прокуратура. В средата на юни оттам обявиха, че са поискали съдът в Бургас да отмени разрешителното за строеж като нищожно. Аргументът им е, че малко след влизането му в сила то е било променено и допълнено.

Решение по този казус все още няма.

Кой кога и как?

В съобщението на прокуратурата не се посочва по делото вече да има повдигнати обвинения. Не става ясно и кое е длъжностното лице, за което се говори. От досегашните проверки обаче се разбра, че на 26 февруари 2018 г. главният архитект на община Созопол е издал разрешение за укрепване на свлачище в местността. През август обаче възложителят на строителните работи декларира, че няма да се възползва от него. Твърденията бяха, че за укрепване на имота ще се ползва съоръжение, интегрирано в бъдещото застрояване. Така през септември главният архитект издава ново разрешение, в което работата е разделена на етапи – укрепване и същинско застрояване. Едновременно с това са направени и някои промени в инвестиционния план и е вписан нов възложител.

Подозренията на прокуратурата са, че именно през септември 2018 г. е извършено длъжностно престъпление. Повече подробности не се съобщават. Мотивите за евентуалното престъпление са описани стандартно, както е в НК – с цел " да бъде набавена облага за други лица".

mediapool.bg