Кламер БГ - Новини: Учебната година ще е присъствена, с възможност за онлайн обучение

Учебната година ще е присъствена, с възможност за онлайн обучение

България

|
Четв, 27 Авг 2020г. 14:01ч.
Учебната година ще е присъствена, с възможност за онлайн обучение

Учебната година в средното образование ще започне присъствено и ще превключва в дистанционен режим при случаи на Covid-19. При специфични ситуации в семействата и обосновани притеснения на родителите те ще могат да поискат детето им да премине временно към обучение от вкъщи в електронна среда, без юридически да преминава към самостоятелна форма на обучение.

Това е окончателното решение на образователното министерство за старта на новата учебна година, което трябва да бъде разписано и в закона следващата седмица в парламента, стана ясно от изказване на министъра на образованието Красимир Вълчев.

За пореден път той подчерта, че мнозинството от родителите предпочитат присъствената форма, която е много по-ефективна, поради което МОН очаква почти всички ученици да се обучават в клас. Същото е и желанието на около 82% от учителите.

Въпреки това министерството ще отговори и на притесненията на малък процент родители, които поради специфични случаи в семействата не желаят да пратят децата си в клас. Сега единствената правна възможност за тези деца е да преминат към самостоятелна форма на обучение. За да не се стига дотам, специално за учебната 2020/2021 г. ще бъде въведена временна възможност за обучение от вкъщи в електронна среда, която ще се разрешава от регионалните инспекторати по образованието след разглеждане на всеки отделен случай.

Родителите ще трябва да докажат, че притесненията им са основателни и че имат техническа възможност за електронно обучение. Става дума например за случай, при който детето живее на един адрес с възрастен роднина. Другият вариант е родителят да предостави медицински документи за заболяване в семейството или на самото дете.

Обучението в електронна среда ще се организира при възможност на съответната паралелка и училище, като ученикът единствено ще може да следи какво се случва в час, без да получава специално внимание от страна на учителя. Преподавателят ще може да му поставя допълнителни задачи и да му предоставя консултации в извънкласно време. Процесът ще бъде организиран така, че оценките да се пишат текущо, а не с изпит в края на годината, както е при самостоятелната форма.

Министър Вълчев подчерта, че възможността за обучение в електронна среда най-вероятно ще се отнася за всички ученици, включително за най-малките, но при тях разрешенията от РУО ще се дават само в изключителни случаи, защото обучението от вкъщи в началните класове е много по-неефективно.

"Ще има и такава възможност, но това не означава "широко отваряне на вратата", подчерта Вълчев, който отново изрази притеснения, че не всички родители са достатъчно отговорни към образованието на децата си и трябва да се вземат мерки, за да не се допусне отпадане на много деца от образователната система.

Красимир Вълчев припомни, че отделни паралелки ще се поставят под карантина при случай на заразяване на учител или ученик с новия коронавирус.

Определени са и прагови стойности на заболелите, предварително обсъдени със здравното министерство, които ще бъдат предпоставка за превключването към дистанционна форма на цялата система на средното образование.

Между 15 и 20 училища ще се превърнат в центрове за осъществяване на дистанционна форма на обучение. При тази форма учители ще преподават учебното съдържание на децата онлайн, но самите ученици ще бъдат от различни паралелки или училища. "Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от едно училище, от повече от една община, дори от повече от една област", каза Красимир Вълчев, като поясни, че за тази мярка МОН има нужда от повече време и няма как да се реализира от 15 септември.

"Най-вероятно нито една европейска страна няма да вземе решението, взето през пролетта, за пълно и продължително затваряне на системите на училищното образование. Крайните модели на социална дистанция не могат да продължат много месеци", смята Вълчев, според когото, ако училищата останат затворени, има риск от по-голям негативен ефект върху децата, отколкото носи пандемията.

Министър Вълчев съобщи още, че по-късно в четвъртък има среща със Съвета на ректорите за организиране на учебната година във висшето образование. Университетите също ще се стремят по-голямата част от учебната година да се състои присъствено, каза още Вълчев.

mediapool.bg