Кламер БГ - Новини: Парламентът вероятно ще си измие ръцете с ЦИК за отмяната на машинния вот

Парламентът вероятно ще си измие ръцете с ЦИК за отмяната на машинния вот

България

|
Ср, 29 Авг 2018г. 18:11ч.
Парламентът вероятно ще си измие ръцете с ЦИК за отмяната на машинния вот

Твърде вероятно е Народното събрание да отмени машинното гласуване с предстоящи промени в Изборния кодекс, съобщиха неофициално народни представители от мнозинството пред Mediapool преди началото на новия политически сезон.

Причината според тях е тоталната неяснота как ще се въведе алтернативата на аналоговото гласуване.

А удобният мотив за отмяна на машинното гласуване се очаква да е проучването за обезпечаването му, което Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви миналата седмица с обществена поръчка.

Поръчката е за проучване на всички фирми, които произвеждат и доставят устройства за машинно гласуване .

Целта е да се определят прогнозни цени за производство, закупуване, еднократно или дългосрочно наемане и доставка в страната на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване, както и за логистично осигуряване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, обучение на персонал за работа и обслужване на устройствата за произвеждане на избори, съобщиха от комисията.

От ЦИК и от изпълнителната власт неофициално твърдят, че "тоталът" и при евентуално купуване на машините, и при наемането им, ще бъде "страшно скъп". Защото става въпрос за голямо количество. "Ако се наеме – еднократната цена ще бъде висока, трябва да се направят тестове, одити на техниката. И ако това се прави всеки път, за всеки вид избор, ще бъде непосилна цена и ще оскъпи изборите много", обясняват експерти. "Ако пък машините се купят, това крие други рискове", твърдят от комисията.

Най-големият проблем според ЦИК е съхранението на техниката в периодите между избори: "ЦИК няма къде да съхранява устройствата. Те трябва да бъдат пазени по общини, но пък общините нямат отговорност за тях – т.е. ние не можем да им поверим машините и пак става омагьосан кръг".

Отделен въпрос според ЦИК е, че има проблем с въвеждането на машинния вот в някои специфични видове секции: мобилните (предназначени за хора с увреждания) и секциите в чужбина.

Истината е, че законодателната и изпълнителната власт по никакъв начин не се ангажираха да осигурят машинното гласуване, оставяйки ЦИК да се занимава с неразрешими за нея задачи и с ясното съзнание, че изборната администрация не може да реши на своя глава нито колко пари да даде за машините, нито къде да ги съхранява и пр. Правителството безучастно наблюдава сеира със загубените от ЦИК съдебни дела

заради неизпълненото й задължение да осигури машинното гласуване, както повелява законът.

Затова по-просто изглежда законът да се промени. Депутати от ГЕРБ казаха пред Mediapool, че се водят с разговори за поправка на Изборния кодекс: "Как ще провеждаме два вида избори, наемайки машини, а на тези машини накрая никой няма да гласува? Напълно лишено е от смисъл".

Потърсен за коментар, шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) лаконично заяви пред Mediapool: "За съжаление, не стигнахме до Изборния кодекс в предходната сесия, надявам се в есенната да работим по него". Той обаче отказа да даде подробности и да отговори на допълнителни въпроси.

Основният сред тях пък е дали парламентът ще използва "случая" с отварянето на Изборния кодекс, за да отмени и електронното гласуване, каквито гласове се чуваха по-рано сред управляващите. Изтъкваният от тях по-рано аргумент беше, че самата ЦИК алармира, че електронният вот не е достатъчно защитен.

Малко след това ЦИК поиска отлагане на въвеждането на е-гласуването с две години, като обвърза употребата му с електронната идентификация.

"Доста по-вероятно е да отложим, а не да махнем изцяло е-вота, защото иначе рискуваме вълна на недоволство срещу парламента. А след две години – ще му мислим", казват парламентаристи.

mediapool.bg