Кламер БГ - Новини: Националната библиотека разкритикува медийния закон "Пеевски"

Националната библиотека разкритикува медийния закон "Пеевски"

България

|
Ср, 29 Авг 2018г. 18:50ч.
Националната библиотека разкритикува медийния закон "Пеевски"

Мястото на темата със собствеността на медиите не е в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Такова становище са изпратили от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" до Народното събрание по повод станалите известни като медиен закон на Пеевски поправки в нормативния акт, които бяха приети на първо четене в края на миналия парламентарен сезон.

От библиотеката твърдят, че внесените поправки са изцяло извън обхвата на проекта и не могат да бъдат решавани с него.

"В Европа и в останалите страни по света законите и другите нормативни актове, свързани със задължителното депозиране на печатни и други произведения, не съдържат текстове, подобни на предложените от вносителите, тъй като те са извън предмета и сферата на действие на законодателството. Предполагаме, че приемането на направените предложения се дължи на факта, че една част от народните представители не познават в детайли закона. Вероятно затова се говори за него като за "медийния закон", се посочва в становището, подписано от доц. д-р Красимира Александрова, директор на библиотеката.

По думите й трябва да се направи допълнителен задълбочен анализ, както на систематичното място за подобни промени, така и на "необходимостта от разкриване на собствеността, финансирането на доставчиците и определянето на държавния орган, който ще следи за неговото прилагане".

Според становището "текстовете на закона вероятно са добри", но са "изцяло извън обхвата на закона". "Те остават встрани от предмета, целите, задачите и цялата философия" на нормативния акт.

Текстове, засягащи разкриването на собствеността на периодичните издания - вестници, списания и т.н., съществуват и в момента в същия закон, с който през 2010 година ГЕРБ създаде регистър именно на медийната собственост.

С предложения на Пеевски и колегите му Хамид Хамид, Велислава Кръстева и Йордан Цонев обхватът на закона се разширява и за електронните медии и сайтовете. Предлага се още медиите да оповестяват източниците си на финансиране, извън традиционната им дейност. Собственост да декларират и разпространителите на печатни издания, предлагат още Пеевски и компания, както и да заявяват колко обекти за продажба на такива издания притежават.

Законът дълго време не влизаше в пленарна зала, но с парламентарен трик ДПС го внесе като точка от дневния ред на НС и той бе подкрепен от мнозинството, без да е преминал през ресорната комисия по култура и медии. Второто четене остана за септемврийската парламентарна сесия.

mediapool.bg