Кламер БГ - Новини: Жители на Своге блокираха пътя, искат незабавен ремонт на участъка

Жители на Своге блокираха пътя, искат незабавен ремонт на участъка

България

|
Ср, 29 Авг 2018г. 19:02ч.
Жители на Своге блокираха пътя, искат незабавен ремонт на участъка

Десетки жители на Своге и околните населени места излязоха на протест на мястото, където в събота автобус падна в 20-метрово дере и отне живота на 17 души от селата Световрачане и Владо Тричков.

Протестът тръгна под формата на шествие от края на Своге предвождан от поп. Стигна до фаталния завой и блокада на пътя, което доведе до километрично задръстване.

Недоволните искат незабавна ревизия на пътя от Нови Искър до Ребърково.

На този завой има най-много жертви, оттам минава главен път и много коли, каза Татяна Грозданова от протестиращите.

"Този път недоволството след поредната трагедия няма да трае три дни и ще доведе до позитивни резултати", каза Лилия Георгиева.

"Би трябвало един строител, един надзорник и един възложител да си поемат тази отговорност, а не да се крият и когато ги дават по новините, да са един наперени и със самочувствие, все едно не се е случила трагедия. Ние – жителите, искаме да знаем кой е виновен", допълни тя.

Недоволните заявиха, че всеки ден от днес нататък ще излизат на протест, докато не се предприемат реални действия, с които да се гарантира безопасността на пътуващите в участъка.

За сега управляващите ограничиха скоростта на движение до 30 км/час вместо 40 км/час, както беше преди инцидента. Причината за намаляване на скоростта е, че масово шофьорите взимат опасния завой с над 50 км/час, сочат данните на пътната агенция.

Ремонтът на опасните 300 метра ще бъде предприет след като следствените органи разрешат това, обеща регионалният министър Николай Нанков.

На протеста имаше и шофьори, които подкрепиха колега си Григор Григоров. Засега той е единственият обвиняем за катастрофата, защото е карал с 13 км/ч над разрешената скорост, а автобусът не е преминал повторен технически преглед.

mediapool.bg