Кламер БГ - Новини: "Черната пантера" спечели голямата награда на Гилдията на филмовите актьори

"Черната пантера" спечели голямата награда на Гилдията на филмовите актьори

Общество

|
Пон, 28 Ян 2019г. 15:16ч.
"Черната пантера" спечели голямата награда на Гилдията на филмовите актьори

Супергеройската продукция "Черната пантера" спечели водещата награда за най-добър актьорски състав на американската Гилдия на филмовите актьори, предадоха световните агенции. Топ отличието на гилдията се равнява по значимост на наградата за най-добър филм на останалите професионални организации.

Голямата награда на Гилдията на филмовите актьори не означава непременно триумф и в топ категорията на "Оскар"-ите. Членовете на актьорската гилдия обаче съставляват най-голямата група сред имащите право на глас представители на Академията за кинематографично изкуство и наука, която определя носителите на водещите награди в света на киното, и изборът й често е индикация за оскаров успех.

Само един филм през последните 23 години - миналогодишният победител "Формата на водата", е печелил водещия приз на "Оскар"-ите, без преди това актьорският му състав да е бил номиниран за наградите на гилдията, отбелязва Ройтерс.

"Черната пантера" е със седем номинации за отличията на киноакадемията, които ще бъдат раздадени на 24 февруари.

Затвърждавайки позициите си на фаворити в надпреварата за "Оскар", Рами Малек и Глен Клоуз спечелиха призовете за най-добър актьор и най-добра актриса. Малек беше отличен за превъплъщението си в образа на легендарния вокал на "Куин" Фреди Меркюри във филма "Бохемска рапсодия", а Клоуз - за ролята си в "Съпругата".

Подобно на церемонията за наградите "Златен глобус", Рами Малек посвети приза си от актьорската гилдия на Фреди Меркюри.

Очаквано наградата за най-добър актьор в поддържаща роля получи Махершала Али за превъплъщението си в образа на пианиста Дон Шърли в "Зелената книга".

С наградата за най-добра актриса в поддържаща роля изненадващо беше отличена Емили Блънт за изпълнението й в "Нито звук". Актрисата се съревноваваше за още едно отличие - за главна женска роля за "Мери Попинз се завръща". Блънт изглеждаше шокирана, тъй като малцина очакваха тя да получи награда, още повече след като остана извън номинациите за "Оскар" в актьорските категории.

В телевизионните категории отличието за най-добър актьорски състав в драма за втора поредна година беше спечелено от поредицата "Това сме ние". В категорията за комедия беше отличен актьорският състав на сериала "Удивителната госпожа Мейзъл".

Призовете за най-добър актьор в телевизионна драма и най-добра актриса в телевизионна драма бяха присъдени съответно на Джейсън Бейтман за "Озарк" и Сандра Оу за "Убивайки Ийв".

За най-добра актриса в телевизионна комедия беше обявена Рейчъл Броснахан за "Удивителната госпожа Мейзъл". Поредицата донесе и наградата за най-добър актьор в телевизионна комедия на Тони Шалуб.

Дарън Крис получи приза за най-добър актьор в телевизионен филм/лимитиран сериал за ролята си в "Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история". За изпълнението си в "Бягство по учебник" за най-добра актриса в телевизионен филм/лимитиран сериал беше обявена Патриша Аркет.

На състоялата се в "Шрайн одиториъм" в Лос Анджелис церемония за 25-ите си годишни награди, американската Гилдия на филмовите актьори почете с приз за цялостно творчество ветерана Алън Алда. Отличието му беше връчено от двукратния носител на "Оскар" Том Ханкс.

Ето и списъкът на носителите на 25-ите годишни награди на американската Гилдия на филмовите актьори, разпространен от Асошиейтед прес:

Кино

- Най-добър актьорски състав - "Черната пантера"

- Най-добра актриса - Глен Клоуз за "Съпругата"

- Най-добър актьор - Рами Малек за "Бохемска рапсодия"

- Най-добра актриса в поддържаща роля - Емили Блънт за "Нито звук"

- Най-добър актьор в поддържаща роля - Махершала Али за "Зелената книга"

- Най-добър каскадьорски състав - "Черната пантера"

Телевизия

- Най-добър актьор в телевизионна комедия - Тони Шалуб за "Удивителната госпожа Мейзъл"

- Най-добра актриса в телевизионна комедия - Рейчъл Броснахан за "Удивителната госпожа Мейзъл"

- Най-добър актьорски състав в телевизионна комедия - "Удивителната госпожа Мейзъл"

- Най-добър актьор в телевизионна драма - Джейсън Бейтман за "Озарк"

- Най-добра актриса в телевизионна драма - Сандра Оу за "Убивайки Ийв"

- Най-добър актьорски състав в телевизионна драма - "Това сме ние"

- Най-добър актьор в телевизионен филм/лимитиран сериал - Дарън Крис за "Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история"

- Най-добра актриса в телевизионен филм/лимитиран сериал - Патриша Аркет за "Убийство по учебник"

- Най-добър каскадьорски състав в телевизионна продукция - "Блясък" (GLOW).

mediapool.bg