Кламер БГ - Новини: Пет нови за Антарктида останки от древни растения откри българската експедиция

Пет нови за Антарктида останки от древни растения откри българската експедиция

Общество

|
Пет, 01 Фев 2019г. 17:14ч.
Пет нови за Антарктида останки от древни растения откри българската експедиция

Българската експедиция в Антарктида е открила пет нови за ледения континент фосилизирани растителни останки по време на едноседмичния полеви палатков лагер на нос Хана, на остров Ливингстън. Находките са на геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев, и от техните колежки - бразилката д-р Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт, и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул. Това съобщи

за БТА проф. Христо Пимпирев, ръководител на 27-ата Българска антарктическа експедиция, и директор на Българския антарктически институт.

Фосилните растителни останки са на възраст около 90 милиона години, което е началото на кредната епоха, когато на сегашния заледен континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните видове, появили се за първи път там, са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот.

На Антарктида, след приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната ни програма за полярни изследвания, в оставащите два месеца от антарктическото лято, проучванията продължават в областта на науките за Земята, информира проф. Христо Пимпирев.

По думите му изследванията на българските геолози и на чуждестранните им колеги спомагат за решаването на глобални научни проблеми. Те са свързани с връзката на най-южния континент с Патагония и с миграцията на растителните и животинските видове в края на мезозойската ера, когато е бил най-топлият период в цялата фанерозойска история на Земята.

mediapool.bg