Кламер БГ - Новини: Класацията за българска поп и рок музика "БНР топ 20" дава първите си годишни награди

Класацията за българска поп и рок музика "БНР топ 20" дава първите си годишни награди

Общество

|
Вт, 29 Ян 2019г. 12:32ч.
Класацията за българска поп и рок музика "БНР топ 20" дава първите си годишни награди

Класацията за българска поп и рок музика на Българсконо национално радио – “БНР Топ 20”, ще раздаде за първи път годишните си награди.

Церемонията с участието на изпълнителите, оглавявали класацията през 12-те месеца на изминалата 2018 година, ще се състои в във вторник вечерта в Sofia Live Club. Запис на концерта ще бъде излъчен на 9 февруари в ефира на БНТ 1.

Създадена по идея на директора на Програма “Христо Ботев” на националното радио Кирил Калев, "БНР Топ 20" е национална класация за нова българска музика, запазена територия за новите български поп и рок песни.

Основните критерии в селекцията на песните са свързани с качествата на песента: музика, текст, аранжимент и изпълнение. Песните се селектират от 15 водещи музикални редактори и продуценти от националните и регионалните програми на БНР.

Според регламента, безпристрастният избор и съответното седмично класиране на песните са гарантирани от равнопоставеното 50/50 участие на гласовете на публиката, дадени на сайта на класацията, и на гласовете на членовете на селекционния екип.

Класацията се излъчва по два пъти седмично в националните програми "Хоризонт" и "Христо Ботев" и по регионалните радиостанции на БНР. До този момент общият брой на излъчванията е над 1200 (!), което илюстрира основната мисия на БНР в подкрепа и популяризиране на българските автори и техните песни.

Довечера по време на официалната церемония за първата годишнина музикантите ще бъдат отличени в пет категории.

Голямата награда е за най-дълго задържала се песен на първо място. Останалите статуетки са за най-много песни, направили пробив в класацията, за изпълнител с две или повече песни, застанали на върха на "БНР Топ 20", както и за най-млад участник.

Имената на всички изпълнители и още подробности за уникалния музикален проект на БНР можете да прочетете на сайта на класацията.

mediapool.bg