Кламер БГ - Новини: "Бронзовата къща" изчезва от центъра на София

"Бронзовата къща" изчезва от центъра на София

Общество

|
Пет, 01 Фев 2019г. 17:28ч.
"Бронзовата къща" изчезва от центъра на София

Предизвикалата спорове и скандали "Бронзова къща" изчезва от центъра на София. В петък, 1 февруари, започна демонтирането на скулптурата, която в последните няколко месеца се издигаше на мястото на взривения мавзолей на Георги Димитров в столицата.

По договор "Бронзовата къща" трябваше да остане на това място до края на миналата година, но демонтирането ѝ беше отложено заради неблагоприятното време.

Скулптурата трябваше да е символ на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и на последвалото австрийско председателство през второто шестмесечие. Неин автор е живеещият в Австрия художник Пламен Деянофф. Изработването на скулптурата беше финансирано от австрийската страна и спонсори на Деянофф. Столичната община, която разреши поставянето на къщата трябваше да вложи във фундамента на скулптурата, осветлението и охраната ѝ.

Проектът предизвика скандали, тъй като първо се забави с месеци по неясни причини. Изграждането на "Бронзовата къща" започна първо в началото на май. След това работата спря неясно защо. Така къщата беше издигната в края на юни - само няколко дни преди официално България да предаде председателството на Австрия, въпреки че планът беше, символът на съвместното председателство да е факт през януари-февруари.

Кадър от второто начало на строителството на "Бронзовата къща". СН. БГНЕС

Официалното откриване на скулптурата пък беше в края на октомври - малко преди да трябва да бъда разглобена.

Скулптурата, след като беше завършена с няколко месеца закъснение. Сн. Mediapool

Междувременно отношенията между Столичната община и автора се обтегнаха, тъй като излезе запис с изказване на Деянофф пред австрийска публика, в което обяснява,че е трябвало да убеждава властите в София, че това, което прави е изкуство, тъй като в България хората не разбирали от съвременно изкуство.

В него Деянофф каза още, че постоянно увеличавал височината на инсталацията в проектите си, тъй като смятал, че колкото по-монументална е, толкова по-голямо впечатление ще направи. Той разказа още, че бил съветван от "български политици" да направи "обществени прослушвания" на проекта, около които да не се шуми много, за да е сигурно, че няма да има обществено недоволство и инсталацията да може да бъде поставена на мястото на мавзолея. Освен това му казали, че за да не е нужно обявяването на конкурс, "Бронзовата къща" ще бъде сложена само за една година.

От местната власт отрекоха думите му и му дадоха краен срок да завърши проекта.

Не е ясно колко време ще отнеме демонтажът на инсталацията. Сн. БГНЕС

След демонтирането на "Бронзовата къща" мястото трябва да се използва отново за представяне на съвременно изкуство. Творбите ще се избират с конкурс и ще остават за няколко месеца. Авторите сами трябва да осигурят средства за реализирането им.

Дългосрочната идея на общината е да превърне мястото на мавзолея и подземията му в център за съвременно изкуство. Тепърва обаче ще се обявява конкурс за концепция, а след това ще се търсят средства за реализирането ѝ.

mediapool.bg