Кламер БГ - Новини: 164 дни, 19 000 морски мили или "Невъзможният път" на Дончо Папазов

164 дни, 19 000 морски мили или "Невъзможният път" на Дончо Папазов

Общество

|
Пон, 04 Фев 2019г. 14:40ч.
164 дни, 19 000 морски мили или "Невъзможният път" на Дончо Папазов

"Невъзможният път: 164 дни, 19 000 морски мили, сам без спиране около света с яхтата "Тивия", на юг от "ревящите четиридесет" градуса." Това е романтичното описание на маршрута, преминаващ на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн през Атлантическия, Индийски и Тихия океан. Малцина са моряците, които са се осмелили да мечтаят за него, а още по-малко са тези, дръзвали да го изминат.

През 1988 г. Дончо Папазов тръгва с дървената яхта "Тивия" по Невъзможния път, на юг от "ревящите четиридесет" градуса южна ширина, където ветровете и вълните сачудовищни, през полярната зима, сам и без нито една спирка. Тринайсетметровата "Тивия" се преобръща два пъти, първият от които причинява сериозни щети.

Двигателят на яхтата се поврежда още в началото на пътуването, така че Дончо плава, като разчита единствено на вятъра, платната и уменията си. Електричество ползва само за радиосеансите със свои приятели от България и с радиолюбителите от различни точки по пътя си, които са негова опора в това невъзможно плаване. Студ, всепроникваща влага, самота, мрак… и постоянната битка с прииждащите вълни. Това е ежедневието на мореплавателя през близо шестте месеца и 19-те хиляди морски мили на тази околосветска обиколка. Но губи ли той присъствие на духа? Нито за миг. Книгата, която държите, е доказателство за това. Тя е написана по време на плаването по Невъзможния път и дава абсолютно автентична и уникална гледна точка върху преживяното от Дончо Папазов. Тя е жива, вълнуваща, изпълнена с финес, чувство за хумор и лека носталгия.

"Какво усещам, приближавайки към Великия нос? Като че ли ми е тържествено… Двадесет години чакам този ден. Двадесет години се готвя за него. Нос Хорн не е само точката Хорн. Той е мъката и дързостта на всички океани пред него. Огромният път около Земята, затворен, изстрадан в опасности. За Хорн мечтаех, когато в България нямаше и помен от експедиции. По времето, когато пишеха книги за едно пускане със сал от варели и трупи по нашия бряг на река Дунав. С Джу пробихме. С нея направихме първите български експедиции", казва Дончо Папазов, който скоро ще празнува 80-та си годишнина.

Представянето на книгата, издадена от издателство "Вакон", е на 13 февруари от 18.30 ч. в "Книгата" (The Book) на ул. "Раковски" 193.

Дончо Папазов е роден на 21.02.1939 г. в София. Той е известен български мореплавател, но това не е всичко. Двадесет години работи в киното и телевизията. Сценарист, редактор, журналист, автор и водещ на документални филми и телевизионни предавания. Активист по време на демократичните промени в България в началото на 90-те години на ХХ век. Депутат от СДС в 36-ото народно събрание, главен редактор и главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ. По образование е икономист и повече от 15 години работи като научен сътрудник и ръководител секция в научноизследователски институт. През 60-те години участва в леководолазни археологически експедиции и е един от първите български леководолази. Бил е рекордьор по гмуркане без апаратура. Оттогава морето е неговата голяма любов. Със съпругата му Юлия Гурковска (Джу) прекосяват със спасителна лодка Черно море, Атлантическия и Тихия океан. Имат най-дългото изминато разстояние и прекарано време на корабна спасителна лодка. С яхтата "Тивия" и дъщеря им Яна обикалят Европа, а после и света (от Созопол до Созопол) за 777 дни. През 1988 г.

mediapool.bg