Кламер БГ - Новини: Държавата откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг

Държавата откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг

Общество

|
Пон, 28 Ян 2019г. 19:25ч.
Държавата откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг

Българската държава, чрез министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата в понеделник, когато се състоя търгът на аукционна къща "Доротеум", която е една от големите в Европа.

"Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и

министър Горанов", коментира министър Боил Банов след приключването на наддаването, на което той присъства лично.

Банов отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява предварително участието на държавата в търга. "Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена", поясни той без да назовава конкретната сума.

"Постигнатата цена е много добра, за което съм благодарен на всички, които пазиха дискретност, защото, когато се разбере за участието на държава в такъв търг, цените се вдигат много", каза още Банов.

Предметите са най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка. Платното е с размери 157 х 100 см, рисувано с маслени бои и датира от 1881 г. Обявената от аукционната къща начална цена бе между 12 000 и 15 000 евро

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.

Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на София.

mediapool.bg