Кламер БГ - Новини: НИМХ излиза на протест при преместване под шапката на МОСВ

НИМХ излиза на протест при преместване под шапката на МОСВ

България

|
Четв, 17 Фев 2022г. 13:21ч.
НИМХ излиза на протест при преместване под шапката на МОСВ

НИМХ излиза на протест при преместване под шапката на МОСВ

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спира подаването на информация за времето към медиите в знак на протест. Това заяви директорът на Института проф. Христомир Брънзов пред БНТ.

НИМХ спря да подава информация за времето на сайта сиоще в сряда. Вместо обичайната прогноза, на сайта излиза съобщение за протест.

Христомир Брънзов заяви, че решението за протеста е на служителите на института. Той ги е помолил единствено да не спират измерването на атмосферните условия, международния обмен и системите за ранно оповестяване.

НИМХ обяви протест заради намерението на депутатите да прехвърлят института от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Решението се очаква да бъде гласувано окончателно в пленарната зала днес с промените в Закона за водите.

Според Министерския съвет мястото на НИМХ е под шапката на МОСВ, а не на МОН. Предложението е на министъра на екологията Борислав Сандов.

Учените обаче се страхуват, че това ще е проблем за осъществяване на научната им дейност, която е съществена част от работата им.

"Това, което притеснява колегите е, че се мъчат една национална научна организация да я направят ведомствен институт. Това е смисъла на тази трансформация. Следващата стъпка, която се очаква, гледайки какво предлагат като закон за нас, е вероятно ликвидирането ни като научна структура",каза проф. Брънзов.

Той допълни, че научната структура разполага с правото да разпределя сама бюджета си и да има научна автономия като ръководителят ѝ се избира от колегите си от академичния състав на организацията.

Всряда ресорната парламентарна комисия одобри предложението ръководителят на НИМХ да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите, посочи проф. Брънзов.

"Начинът, по който се бърза и по който всичко това се прави зад гърба на института, е много притеснителен и дано останалите решения да не се взимат по този начин",

допълни той.

Директорът на НИМХ посочи, че Институтът няма ангажименти единствено към МОСВ, но и към други ведомства по Закона за защита от бедствия и аварии и други. Затова учените държат да продължат да работят като независима научна организация и не искат да стават част от което и да е ведомство.

Ако законът бъде приет в този си вид днес, всеки от учените в НИМХ ще вземе сам решение дали ще остане на работа в Института или не, заяви още проф. Брънзов. Той посочи, че сред недоволните от законовата промяна са ключови специалисти, като физици и математици, които трудно се намират на пазара на труда.

mediapool.bg