Кламер БГ - Новини: Музеи и галерии притиснати от Бюджет 2022. Дейността им под въпрос, ако не се осигурят 30 млн. лв.

Музеи и галерии притиснати от Бюджет 2022. Дейността им под въпрос, ако не се осигурят 30 млн. лв.

България

|
Четв, 17 Фев 2022г. 13:57ч.
Музеи и галерии притиснати от Бюджет 2022. Дейността им под въпрос, ако не се осигурят 30 млн. лв.

Музеи и галерии притиснати от Бюджет 2022. Дейността им под въпрос, ако не се осигурят 30 млн. лв.

Галерии, музеи и библиотеки в цялата страна алармират, че заложените средства в Бюджет 2022 реално няма да им позволяват да развиват културна дейност. Наличните средства едва стигат да покрият разходите за персонал и издръжка, които вече са преобладаващи заради значително нарасналите сметки за ток и отопление. Културните институции настояват между двете четения на държавния бюджет да бъдат заложени 29.3 млн. лв., за да може да се създават и поддържат културни ценности. Исканията са поставени с редица писма до премиера Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и министъра на културата Атанас Атанасов.

Недостигът на средства е притиснал и най-големия художествен музей - Националната художествена галерия в столицата.

5% ръст за бюджета на галерията е крайно недостатъчно

"Крайно недостатъчно е предвиденото 5%-но увеличение на бюджета на Националната художествена галерия. Настояваме за изпълнение на договорено браншово споразумение от 1 август 2021 г. между Министерство на културата и синдикатите, за което са необходими минимум 25% увеличение на средствата", посочи пред Mediapool Ярослава Бубнова, директор на галерията.

Галерията е сред 13-те държавни културни институти в областта на културното наследство, които са на делегиран бюджет към Министерство на културата. Заради пандемията собствените приходи на държавните музеи са спаднали с близо 70% през 2020 г. и с над 50% през 2021 г. и възлизат общо на 1.5 млн. лв.

От исканите общо 29.3 млн. лв. допълнително средства за култура 13-те държавни институти настояват за 5.3 млн. лв. Директно се посочва, че те ще се разходват по "политика в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство" за увеличаване на стандартите за финансиране и субсидираната численост на 13 държавни културни института".

А реално заплащането на работещите се оказва пренебрежително. Средната основна заплата в Националната галерия е 864 лв., в Българска национална филмотека - 727 лв., в Центъра за подводна археология – 757 лв., а в Националния литературен музей - 826 лв.

От Националната галерия припомнят, че съхраняват и презентират националната колекция от българско и чуждестранно изобразително изкуство с над 47 000 музейни единици. В нея работят висококвалифицирани специалисти в областта на историята на изкуството, консервацията и реставрацията, и тясно специализирани дейности, свързани с специфичния музеен профил.

Сградният фонд на институцията се състои от цели 10 филиала: Двореца, Квадрат 500, Музей за християнско изкуство в Криптата на катедралата "Св. Александър Невски", Музей на изкуството от периода на социализма, САМСИ, къща музей "Вера Недкова", къща музей "Никола Танев", къща музей "Иван Лазаров", къща музей "Александър Божинов", къща музей "Андрей Николов" на обща площ 37 195 кв. м. (закрита площ) и 11 006 кв. м. открита площ.

За какво още се искат средства?

От споменатите 29.2 млн. лв., други 18.6 млн. лв. се искат за увеличаване на т.нар. стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности и субсидираната численост на 111 общински музея и художествени галерии с регионален характер. Други 5.4 млн. лв. се искат за синхронизирането на модела на финансиране на останалите 49 общински музея и художествени галерии, които до 2021 г. са се финансирали като местна дейност и следва също да се финансират по стандарти като делегирани от държавата дейности (чрез бюджетите на общините с РМС).

Обещание

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански вече обеща, че между първи и второ четене в проектобюджета ще бъдат гласувани предложения за допълнителни 12 млн. лв. за култура.

Исканията на културните дейци бяха коментирани през уикенда от председателя на комисията по култура и медии в парламента Тошко Йорданов. В ефира на БНР той заяви, че също както културните дейци смята, че увеличението на бюджета за култура в Бюджет 2022 със 100 млн. лв., които представляват 0.1%, е малко.

"Логично е да получим критики, особено предвид заявките, които направихме в началото на коалиционните преговори. Уверението, което имаме, е, че когато се предвижда актуализация на бюджета в средата на годината, ще бъде увеличен бюджетът на сектор "Култура", тоест там да се получи още едно увеличение. Няма смисъл да лъжем хората. В момента има пари, колкото има", каза тогава той.

mediapool.bg