Кламер БГ - Новини: Втори протест на животновъди в София, искат субсидии над 280 000 евро

Втори протест на животновъди в София, искат субсидии над 280 000 евро

България

|
Четв, 30 Ноем 2023г. 14:07ч.
Втори протест на животновъди в София, искат субсидии над 280 000 евро

Втори протест на животновъди в София, искат субсидии над 280 000 евро

Втори протест проведоха в столицата животновъди и оранжерийни производители, които отново настояваха за по-големи субсидии за щетите, които търпят от войната в Украйна. Реално, това е протест на 81 главно големи земеделски производители, които вече усвоиха максимума на тази помощ от по 250 000 евро за ферма. Шествието стартира в 10.30 часа пред агроведомството и да продължи до МС като по пътя дори бе разлято мляко. Поредният протест се случи макар агроведомството да успя да убеди ЕС този "таван" на подпомагане да се вдигне на 280 000 евро от декември.

Оказа се, че и това увеличение е малко за фермерите и те настояват за тази помощ в бюджет 2024 да се разпишат 442 млн. лв.

Преди седмица недоволстващите фермери призоваха "ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка за ръка и да сложат специалист" за министър. Сред организаторите на протеста има земеделци, които са били съветници в политическите кабинети на агроминистри от ГЕРБ.

Ведомството на Кирил Вътев излезе още в сряда вечерта с позиция за протеста в четвъртък. В нея се посочва, че министерството е подготвило и изпратило за съгласуване с ЕК нова държавна помощ, с която ще бъдат подкрепени земеделските производители, които не могат да получат помощ заради войната в Украйна.

С тази държавна помощ фермерите ще бъдат компенсирани за повишените енергийни разходи за производството, посочи аграрният министър Кирил Вътев на заседание на парламентарната комисия.

"В последните дни работихме усилено върху това да намерим опорна точка, по която да покрием енергийните разходи на най-големите производители. Съвместно експерти на министерството, заедно с представители на двете политически партии ГЕРБ и ДПС, отделихме много часове и сме намерили подходяща формула, която е изпратена като нотификация към Министерство на финансите", каза Вътев.

Председателят на комисията Десислава Танева добави, че с тази нова специфична държавна помощ се поемат енергийните разходи съгласно новия регламент за държавни помощи, с което се решава една от точките на Меморандума от протестите на зърнопроизводителите през октомври. Той бе подписан между министър председателя Николай Денков, министрите на финансите Асен Василев и на земеделието . Тя заяви, че диалогът, компетентността и експертността са единственият възможен инструмент да бъдат решавани идентифицираните проблеми.

Агроминистърът уточни, че средствата са предвидени в бюджета за 2023 г.

По повод на исканите още субсидии в бюджет 2024, от агроведомството посочват, че е поискало от Министерство на финансите осигуряване на допълнителни средства за 2024 г. в размер общо на 442 000 000 лв., които ще бъдат насочени за прилагане на извънредни мерки съгласно Временната рамка, свързана с войната в Украйна.

При осигуряване на допълнителния ресурс се предвижда нотификация и през 2024 г. на държавна помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" с бюджет - 426 000 000 лв., както и на държавна помощ за компенсиране на разходите за вода за напояване, с аналогичен бюджет на 2023 г., в размер на 16 000 000 лв.

По време на заседанието на парламентарната комисия по земеделие от ГЕРБ и ДПС също се ангажираха, че между двете четения на бюджет 2024 ще настояват за осигуряване на исканите средства за щетите, които търпят земеделците заради войната в Украйна.

mediapool.bg