Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС инсталираха с помощта на "Възраждане" спорен кандидат за подуправител на НЗОК

ГЕРБ и ДПС инсталираха с помощта на "Възраждане" спорен кандидат за подуправител на НЗОК

България

|
Четв, 30 Ноем 2023г. 15:29ч.
ГЕРБ и ДПС инсталираха с помощта на "Възраждане" спорен кандидат за подуправител на НЗОК

Кадър от заседанието на Народното събрание: БНТ

Предложеният от ГЕРБ компрометиран кандидат за подуправител на Здравната каса Момчил Мавров бе избран в четвъртък на поста с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" . Трите партии първо внесоха точката в дневния ред "през главата" на ПП-ДБ, които се обявиха против кандидатурата на Мавров заради съмнения за лобизъм и уличаващ го доклад на ДАНС с информация за прокурорска проверка срещу него в секретното деловодство на парламента. След продължили няколко часа бурни скандали около конкретния избор и отношенията в управляващата "сглобка", ГЕРБ и ДПС успяха да изберат Мавров с пасивната подкрепа на "Възраждане".

Мавров получи 103 гласа "за" от ГЕРБ и ДПС, "против" избирането му бяха 83 депутати, основно от ПП-ДБ и БСП. От "Възраджане“ само четирима депутати гласуваха "против", въпреки че цялата им група присъстваше в залата. От ИТН не гласуваха.

Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г. и му дава сериозни правомощия, почти равни с тези на управителя на НЗОК, чийто годишен бюджет е цели 8 милиарда лева. Подуправителят на НЗОК за първи път се избира от Народното събрание. Досега се назначаваше от управителя. Длъжността беше направена изборна по предложение на ГЕРБ и ПП-ДБ в рамките на пакетна договорка между тях, при която през лятото бяха разпределени ключови управленски постове в БНБ, Сметната и НЗОК. ПП-ДБ получиха поста на управителя и в замяна сега ГЕРБ трябваше да излъчи свой кандидат за подуправител, срещу който обаче коалиционните партньори възразиха.

Самият Мавров коментира след избирането му, че е доволен от оказаното му доверие, но е със смесени чувства от начина, по който това се е случило. По повод доклада на ДАНС с данни за евентуални негови нарушения Мавров заяви, че е разбрал за нея от статия във вестник и сега е чул за втори път за нея в пленарната зала, но никога не е бил викан за справки, становища, обяснения. Въпреки скандалите около избора му, Мавров се надява да изгради ефективен екип с управителя Станимир Михайлов, който е излъчен от ПП-ДБ.

Скандал между Петков и Пеевски

Изборът на Мавров беше предшестван от остра размяна на реплики между съпредседателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Конфликтът помежду им дори прекъсна работата на парламента за кратко. Напрежението ескалира след като въпреки несъгласието на ПП-ДБ с кандидатурата на Мавров, обсъждането й беше включено за обсъждане с гласовете на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС.

Репликите между Петков и Пеевски не се чуха на микрофоните, но явно са скандализирали останалите депутати, тъй като лидерът на БСП Корнелия Нинова ги призова да излязат отвън и да се разберат "като мъже". "Тук се чуват такива думи и взаимни обвинения, че това не може да продължава като управление на държавата. Излезте отвън да се разберете като мъже", каза Нинова.

Уличаващ Мавров доклад на ДАНС

По-късно в кулоарите Кирил Петков съобщи, че има доклад

на ДАНС в секретното деловодство на парламента, "който говори срещу Мавров". Той посочи, че има съмнения за лобизъм в полза на частни болници.

"Ние от ПП-ДБ се обявяваме абсолютно против неговата кандидатура и това е принципът, по който действаме. Когато не сме съгласни, ние правим всичко възможно кандидатите, които минават за номинации да бъдат с минимум ниво - да нямат доклади в ДАНС и прокуратурата", заяви Петков.

Попитан какво са си казали с Пеевски в залата, той отговори: "Аз просто казах, че никога няма да гласувам за някого, в когото не вярвам, за когото има съмнения за лобизъм и когато става дума за здравето, за живота на хората, за болниците, за онкоболните, аз компромис с това няма да направя“.

Напрежение в коалицията

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че групата на ПП-ДБ преди две седмици е взела решение, че не може да подкрепи Мавров. "Това беше комуникирано с нашите колеги от ГЕРБ и ДПС и те, с пълното съзнание за това наше решение, днес с помощта на "Възраждане“ вкарват тази точка в зала. Сега очакваме "Възраждане“, като не участват в гласуването, да направят възможен този избор“, заяви Иванов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира обаче, че подуправителят на НЗОК е трябвало да бъде излъчен от ГЕРБ и припомни, че това е "пакетна сделка" между партията му и ПП-ДБ, които обвини, че не са удържали на думата си.

"Към днешна дата ние нямаме заместник-министър в здравеопазването, партията на "Промяната" еднолично ръководи здравната каса, еднолично ръководи здравното министерство, а от нас се изисква да носим солидарна отговорност за здравеопазването в България и всичко останало", каза Борисов.

Все пак Борисов каза, че правителството няма да падне заради избора на подуправител и също, че работи добре с премиера Николай Денков.

ГЕРБ: Атаката срещу Мавров е "активно мероприятие"

Мавров е дългогодишен зам.-директор по икономическите въпроси на най-голямата болница в страната – пловдивската университетска “Свети Георги“. Публикация на в. "Капитал“ от миналата седмица изобличи Мавров, че негови бизнес партньори са печелили поръчки от болницата, а негови собствени фирми са увеличили приходите си докато той е бил във властта като началник на кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев.

Според Костадин Ангелов (ГЕРБ) ставаме свидетели на “поредно активно мероприятие“. Той посочи, че е изискал допълнителна информация, за да разбере какво се случва с цитираната прокурорска проверка в доклада на ДАНС срещу Мавров. “Отговорът казва, че проверката е прекратена, защото няма данни за извършено престъпление. Защото сигналът, който е пуснат, е активно мероприятие“, заяви той.

"Само да припомня, че имаше и прокурорска преписка и срещу г-н Кирил Петков", каза Ангелов.

Спорът между ПП-ДБ и ГЕРБ в пленарната зала се върна към избора на управител на НЗОК през лятото. Тогава партията на Бойко Борисов атакува активно издигнатият от ПП-ДБ за поста бивш банкер Станимир Михайлов, но в крайна сметка той беше избран в рамките на пакетната договорка. Сега, в размяната на реплики стана ясно, че ГЕРБ може да поиска освобождаването на Михайлов, който по думите на Костадин Ангелов “не знае къде се намира“ и не познава системата. Според Ангелов ПП-ДБ ги е страх, че подуправителят, който е по-запознат със системата, ще следи какво прави управителят.

mediapool.bg