Кламер БГ - Новини: ДАНС уличава подуправителя на НЗОК в лобизъм за "Търговска лига"

ДАНС уличава подуправителя на НЗОК в лобизъм за "Търговска лига"

България

|
Четв, 30 Ноем 2023г. 16:11ч.
ДАНС уличава подуправителя на НЗОК в лобизъм за "Търговска лига"

Момчил Мавров беше избран за подуправител от ГЕРБ и ДПС с помощта на

Новоизбраният подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Момчил Мавров е уличен, че е прокарвал интересите на "Търговска лига" за разкриването на нови болнични структури. Това става ясно от справката на ДАНС, постъпила в секретното деловодство на Народното събрание. Тази справка бе една от причините "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) да откажат да подкрепят кандидатурата на Мавров, в резултат на което избухна огромен скандал в парламента, включително персонален сблъсък между Кирил Петков и Делян Пеевски.

В крайна сметка издигнатият от ГЕРБ и подкрепен от ДПС кандидат бе избран на поста с помощта на "Възраждане".

Справката на ДАНС се отнася за периода 2022-2023, когато Момчил Мавров беше началник на политическия кабинет на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, научи Mediapool. В документа се твърди, че той "активно е съдействал на частно дружество във връзка с разкриването на нови лечебни заведения и системно е превишавал правомощията си". Според документа на ДАНС по въздействието на Мавров агенция "Медицински надзор" (ИАМН) е издавала положителни становища за разкриване на болнични легла от "Търговска лига".

Конгломератът "Търговска лига", собственост на бизнесмена Тихомир Каменов, включва болничнта верига "Сърце и Мозък" и още няколко кардиологични болници в страната под шапката "Българския кардиологичен институт", производителят на лекарства "Чайкафарма", засрахователят "Дал Бог живот и здраве" и др.

Още по темата:

ГЕРБ и ДПС инсталираха с помощта на "Възраждане" спорен кандидат за подуправител на НЗОК

Според справката на ДАНС Мавров е давал указания на ИАМН при оценката на исканията на "Търговска лига" да не се съобразява с действащата Национална здравна карта, която дефинира необходимостта от болнични структури по региони. Според справката по нареждане на Мавров "Търговска лига" е трябвало да получава положителни комплексни оценки по всички искания за разкриване на болнични легла.

"В тази връзка от негова страна е разпоредено при анализ на статистическите данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и тяхната съпоставка с Националната здравна карта да бъде прилагана нова методика, с която да се разглеждат данни за приходящи пациенти в конкретни болници от други населени места, което противоречи на Закона за лечебните заведения", се посочва в справката.

Въз основа на това е била сезирана прокуратурата и е била образувана прокурорска проверка за действията на Мавров противоречивото тълкуване на Здравната карта и Закона за лечебните заведения. В хода й е било установено, че ръководството на ИАМН е изготвяло комплекснсните оценки по исканията на "Търговска лига" след предварително съгласуване с ръководството на МЗ и оценките са били коригирани в интерес на инвеститора.

"От снетите обяснения се потвърждава наличната информация за порочни механизми при анализ на данните в НЗК от страна на длъжностни лица в интерес на частно юридическо лице", се казва още в справката на ДАНС.

По-рано шефът на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов (ГЕРБ) коментира, че е потърсил информация какво се е случило с образуваната прокурорска проверка и по негова информация тя е била прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

От няколко години болничните вериги под шапката на "Търговска лига" са в експанзия на фона на обществен и политически дебат относно необходимостта от разкриване на нови болници в условията на излишък.

През миналата година "Търговска лига" получи зелена светлина за нова болница в Стара Загора. Със заповеди на служебния здравен министър Асен Меджидиев от декември 2022 г. на съществуващи болници от групата на "Търговска лига“ в Плевен и Велико Търново пък са разрешени нови медицински дейности във Враца и на нов адрес във Велико Търново, което е допълнително разширяване на мрежата им от болници. Паралелно "Търговска лига" движи проект за изграждането на многопрофилна болница в Кърджали, но за него до септември тази година нямаше внесено искане в МЗ. Досега повечето им проекти се реализират безотказно, единствено министър Асена Сербезова от кабинета на Кирил Петков отказа през юли 2022 г. разрешение за изграждането на мегаболница в Казичене. На пауза е и идеята им за изграждането на частна детска болница в София след острата реакция на педиатричната общност.

mediapool.bg