Кламер БГ - Новини: Прокуратурата няма да разследва призвите на Костадинов за унищожаване на хора

Прокуратурата няма да разследва призвите на Костадинов за унищожаване на хора

България

|
Пет, 01 Дек 2023г. 10:43ч.
Прокуратурата няма да разследва призвите на Костадинов за унищожаване на хора

снимка БГНЕС

Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване във връзка с призивите на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов да се унищожават хора, които той смята за “уродлива измет“, съобщава “Сега“.

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

В края на юни държавното обвинение започна проверка на фейбук призив на Костадинов

за “унищожаване”” на тези, които смята за “рупори на американското посолство“ в страната. Този призив бе направен в контекста на опита за бунт на руската частна военна групировка "Вагнер" и е насочен към хората, които са коментирали събитията по начин, който не се понрави на Костадинов.

“Сега, разбира се, са разочаровани (от неуспеха на Вагнер-б.р.), но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те – една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена – за доброто не само на България, но и на човечеството“, написа Костадинов.

Седмица преди това привърженици на "Възраждане" заплашваха с убийство български граждани пред погледа на полицията във Варна, като случаят стана публично достояние, защото бе заснет и споделен в социалните мрежи.

Агресивната риторика накара премиерът Николай Денков да обяви "Възраждане" за неофашистка партия заради поведението на нейните представители и привърженици. Министерският съвет обяви за неприемливо поведението на формацията и апелира към нея да се върне към действията, които изискват законите в страната.

В края на септември прокуратурата е прекратила проверката срещу Костадинов. Разследващите са открили, че няколко дни след началото на проверката публикацията на лидера на “Възраждане“ е изчезнала, като най-вероятно е била изтрита.

Според прокурораказаното е лично мнение на Костадинов и не би могло да се окачестви като проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, нито като подбуждане на някого да извърши престъпление.

“Не може да се окачестви и като проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на конституционния обществен и държавен строй, пише в постановлението си прокурорът.

Според него в публикацията не са конкретизирани хора и не става ясно кои лица има предвид авторът чрез изразите "родната демократична общност" и "рупорите на американското посолство", в чиито профили според него "се лееше кръв и се призоваваше за война, кланета, бунтове и всякакви други подобни неща"

Костадинов не е посочил конкретни лица, които според него са "озверяла античовешка измет, жадна за кръв и мечтаеща за войни и насилие".

Освен това в израза "ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството", не се съдържа обръщение към конкретно лице, нито към група лица с призив да извършат конкретни действия на насилие срещу някого.

Прокурорът обяснява още, че публикацията съдържа обидни квалификации, но делата за обида са от частен характер - започват по тъжба на пострадалия.

Както Mediapool вече писа, в края на септември прокуратура отказа да започне производство за заличаването на партия "Възраждане" за антидемократична риторика, което бе поискано с подписка от стотици общественици.

mediapool.bg