Кламер БГ - Новини: Центърът на София вече е забранена зона за замърсяващи коли

Центърът на София вече е забранена зона за замърсяващи коли

България

|
Пет, 01 Дек 2023г. 14:10ч.
Центърът на София вече е забранена зона за замърсяващи коли

От 1 декември до края на февруари 2024 г. влизането с коли от I екокатегория в центъра на София е забранено. Сн. БГНЕС

Центърът на София е забранен за най-замърсяващите коли от днес, 1 декември, до края на февруари 2024 г. Забраната важи за влизане и преминаване на автомобили от I екокатегория или бензинови с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г.

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

Въпреки че формално забрана за влизане в центъра с такава кола действа от днес, кога и как ще се налагат глоби на нарушителите не е сигурно. А те на хартия са между 50 и 500 лева.

Автоматичен контрол засега няма

Както Mediapool вече писа контролът на зоната би трябвало да е автоматизиран. Камери на входовете към центъра засичат стикерите от годишните технически прегледи, на които е отбелязана екокатегорията на автомобила. Ако на стикера е отбелязана I категория, собственикът би трябвало да бъде санкциониран. Засичането на нарушителите трябваше да става автоматично. Изборът на фирма за софтуера за контрол обаче се обжалва и такъв няма, обясни кметът на София Васил Терзиев.

Така, както още преди седмица стана ясно, контролът, който трябва да се осъществява от Центъра за градска мобилност, на този етап ще е ръчен. И не се знае до колко ще е ефективен. Също така не е ясно дали до отпадането на забраната за стари коли в центъра в края на февруари догодина, вече ще има автоматичен контрол.

Глобите се отлагат

Иначе от общината на няколко пъти обясниха, че при първо нарушение шофьорите само ще бъдат предупреждавани, а не глобявани. Причината е липсата на разяснителна кампания за нововъведението, както и на това, че системата не е напълно готова.

Как точно ще става това известяване, а след това и евентуално санкциониране към момента не е ясно.

Тази година забраната за преминаване със замърсяващи кои важи за т.нар. малък ринг, който обхваща зоната между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска" и бул. "Сливница".

Би трябвало на входовете на зоната вече да има поставени знаци.

Васил Терзиев обясни в четвъртък, че ще се направи анализ на действието на зоната през тази зима и е възможно за догодина наредбата, с която тя беше въведена, да бъде променена. Иначе предварителните планове са зоната с годините да се разшири, а забраната да обхваща все повече стари коли. Не е ясно до колко добър ще е анализът от тази зима при положение, че автоматичен контрол липсва.

mediapool.bg