Кламер БГ - Новини: След фиаското в комисиите бюджетът на НЗОК мина в зала, но ще търпи ревизия

След фиаското в комисиите бюджетът на НЗОК мина в зала, но ще търпи ревизия

България

|
Пет, 01 Дек 2023г. 14:23ч.
След фиаското в комисиите бюджетът на НЗОК мина в зала, но ще търпи ревизия

След фиаското в комисиите бюджетът на НЗОК мина в зала, но ще търпи ревизия

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) мина на първо четене в зала в петък след като по-рано тази седмица беше бламиран в здравната и бюджетна комисии в Народното събрание. Бюджетът беше подкрепен от 142 депутати. За разлика от гласуването в комисии, този път ГЕРБ и ДПС дадоха подкрепата си за бюджета заедно с "Продължаваме промяната - Демократична България". "Против" бюджета на НЗОК гласуваха 60 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Министърът на здравеопазването Христо Хинков защити бюджета на Здравната каса и изрази недоумение защо има съпротива срещу него. Според Хинков това е най-добрият бюджет на НЗОК в последните 15 години. Хинков посочи, че бюджетът е структуриран така, че дава приоритет на извънболничната помощ и медико-диагностичните дейности в извънболничната помощ, така че да се измъкнем болничната помощ и свръххоспитализациите. Той застъпи тезата, че НЗОК трябва да може отказва сключване на договори с нови болници.

Д-р Александър Симидчиев (ПП-ДБ) изрази подкрепа от името на групата за бюджета , който предвижда рекордно увеличение на средствата. "Ако искаме устойчиви промени, не трябва непрекъснато да правим поправки и да политиканстваме, а да направим нещо устойчиво за хората", заяви той.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) каза, че няма забележки относно заложените плащания в бюджета, но отново изрази съпротивата на партията срещу мораториума за финансиране на нови болници и медицински дейности в преходните и заключителните разпоредби на закона, както и срещу преместването на централизирания търг за онколекарства от МЗ в НЗОК.

Според Костадинов решение за преместване на търга "буди недоумение" и отнема възможността парламентът да упражнява контрол върху този процес.

От "Възраждане“ БСП и ИТН, които гласуваха "против" бюджета, коментираха, че той не залага никакви реформи и средствата се наливат в същия порочен модел: с голямо доплащане от страна на пациентите, много хора без здравни осигуровки, липса на контрол над изразходването на публичния ресурс.

В крайна сметка бюджетът получи "зелена" светлина, но бяха дадени заявки за промени между първото и второто четене.

Бюджетът на НЗОК за 2024 г. е с рамка от 8.1 млрд. лв, от които почти половината: 3.5 млрд. лева са за болници, а над 2 млрд. лв. за лекарства. Ръстът спрямо тазгодишния бюджет е рекорден: над 1 млрд. лева повече ще разпределя НЗОК за лекари, болници, аптеки и изследвания. Увеличават се парите за профилактика и извънболнична помощ. Прегледите и дейностите при личните лекари и лекарите специалисти догодина ще се финансират с над 1 млрд. лева.

mediapool.bg