Кламер БГ - Новини: МВР неуспешно пробва да си измие ръцете за погрома с Васил Терзиев

МВР неуспешно пробва да си измие ръцете за погрома с Васил Терзиев

България

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 20:21ч.
МВР неуспешно пробва да си измие ръцете за погрома с Васил Терзиев

Полицейският протест преди изслушването. Снимка: БГНЕС

Притиснати от исканията на оставки и общественото недоволство заради погрома и побоищата в центъра на София след протеста на футболни фенове срещу ръководството на БФС миналата седмица, ръководителите на МВР за пореден път опитаха да прехвърлят топката на столичния кмет Васил Терзиев и на футболния съюз, които до последния момент не знаеха къде ще се играе мачът с Унгария. Вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев, шефът на столичната полиция Любомир Николов и други висши ръководители обещаха многократно пред депутати от парламентарната комисия по вътрешни работи, че много бързо ще издирят и накажат полицаите, употребили прекомерна сила срещу цивилни.

Пред Mediapool от Столична община отхвърлиха в сряда твърденията на МВР, че не е съгласувала с МВР И СДВР в законовия срок разрешението за провеждане на протеста срещу БФС.

"Уведомление за провеждане на протест към Столичната община постъпва на 14.11.2023г. в края на деня. Още на следващата сутрин Общината уведомява всички ресорни органи за сигурност. Няма постъпили възражения или становища по реда на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единствения законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест", се казва в позицията на общината.

Едновременно с това от МВР заявиха, че намесата им е била наложителна, защото в противен случай е можело да се стигне до смъртни случаи или до огромни щети за частна и публична собственост. Макар че проведеното в сряда изслушване трябваше да изясни всички детайли около протеста срещу БФС, нито един депутат не се сети да попита защо протестиращите фенове бяха оставени на улицата, вместо да бъдат вкарани на стадиона, където охраната щеше да е по-лесна. Вместо това депутати от ДПС питаха Стоянов как си обяснява факта, че премиерът Николай Денков е поискал оставката му. От ГЕРБ пък акцентираха, че комуникацията със Столичната община (която вече не е под контрола на ГЕРБ) била лоша и обясняваха какви правомощия имат кметовете при организация на масови мероприятия.

След като "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) поискаха оставката на вътрешния министър заради полицейското насилие, ГЕРБ и ДПС се обявиха твърдо против Стоянов да се разделя с поста си. Шефът на ДПС Делян Пеевски дори многократно похвали полицаите за действията им на 16 ноември.

Часове преди изслушването на МВР -шефовете в парламента, стотици полицаи излязоха "спонтанно" на протест в подкрепа на министъра си и пострадалите им колеги миналата седмица. Полицаите се обявиха срещу "политизирането" на случилото се миналия четвъртък, когато в центъра на София имаше сблъсъци на футболни агитки и екипи на МВР.

Резултатът от срещата на вътрешния министър и полицейските началници с депутатите може да се окаже неочакван. Вместо да се изясни какво точно се е случило, е вероятно да се стигне до промени в закона за митингите и манифестациите. Според Младен Маринов, бивш вътрешен министър в кабинета "Борисов 3" и в момента депутат

от ГЕРБ, тези разпоредби били най-демократични. И от ПП-ДБ, и от "Възраждане" дадоха знак, че са готови да преразгледат закона, но без да обяснят в каква посока.

В края на изслушването всички депутати изразиха уважение към полицаите, които са си свършили работата.

Още по темата:

Жестоко пребитият от полицаи Георги К. пред Mediapool: Полицаите вероятно бяха дрогирани

Имаше много неизвестни

И министърът, и главният секретар Коцев заявиха, че до последния момент в МВР не са знаели дали заявеният протест е бил съгласуван от столичния кмет Терзиев. Това е направено едва на 16 ноември сутринта, т.е. сутринта преди мероприятието.

"В рамките на няколко часа трябваше да създадем организация за обезпечаване на протеста, да подготвим план, да определим целите и задачите и да не се допуснат нарушения", заяви Коцев.

Шефът на СДВР Николов пък обясни, че повече от месец знаели, че се готви такъв протест. През това време имали срещи с футболния съюз. Там им припомнили 2019 г., когато по време на мач с Англия бяха скандирани маймунски звуци в крайна сметка България бе наказана заради расистки прояви.

Именно с оправданието, че на стадиона може да се случи събитие, което да доведе до санкция по футболна линия, срещата бе преместена. Всъщност целта на БФС бе да предотврати протест на стадиона срещу президента си Борислав Михайлов.

МВР разкритикува футболния съюз заради хаоса по организацията. Мачът с Унгария направи обиколка из стадионите в Пловдив и Кърджали, за да се завърне отново в София. Това е нагнетило напрежението сред феновете, отчетоха от полицията.

Не е дължен, но да си кажем

Шефът на СДВР Николов обясни, че Столична община не е задължена да иска от тях становище при заявка за масово мероприятие. Досега обаче такава е била практиката.

"Когато ни се поиска становище, ние сме длъжни да кажем дали има риск от нарушаване на обществения ред. Столична община не е искала становище от нас преди да съгласуват“, обясни той.

Николов коментира, че със столичния кмет Терзиев се чули само веднъж във вечерта на протеста. Разговорът се провел, защото Терзиев иска да посети мястото и да се договаряли къде да се видят, за да му се докладва. Преди това с общината нямали комуникация дори да се изпразнят кофите за боклук в района. Именно в тях били най-големите палежи на отпадъци, обясни полицейският началник.

Още по темата:

Драмата с оставката се размина: Вътрешният министър е тръгнал в правилната посока, обяви Денков

Защо влязохме в заведението

Една от бруталните прояви на полицията беше нахлуването в заведение на партера в спортното министерство. Шефът на СДВР Николов заяви, че това е направено, защото човекът подпалил полицейски бус, се е скрил там заедно с група хора. Той е арестуван и вече с повдигнато обвинение, каза полицейският началник. Той обаче не изясни защо служители се нахвърлиха и върху мирни клиенти на заведението.

Николов все пак се похвали, че вече трима служители са отстранени от работа заради използване на прекомерна сила. Те обаче не са от онези, влезли в заведението. Въпросните полицаи са заснети да налагат паднал на земята протестиращ, който преди това е бутал кофа за боклук към полицейския кордон. Служителите от заведението също ще бъдат идентифицирани, обеща полицейският началник.

До последно изглеждаше, че ще е мирно

И на изслушването пред депутатите пролича противоречието между думи и действия от страна на МВР. От полицията продължават да твърдят, че до последно са смятали, че протестът ще е мирен, понеже бил заявен като такъв.

Това убеждение не съответства на действията. От обясненията на полицейските началници стана ясно, че са били ангажирани сериозни сили и от София, и от други областни дирекции. Това са 666 от столичната дирекция, 280 от областните, 400 от жандармеията и почти 150 оперативни работници. Последното означава, че всички тези хора вероятно са били цивилни и сред тълпата, откъдето са докладвали. Имаше и водни оръдия, както и оборудване тип "робокоп" за специалните сили. Цялата тази подготовка изобщо не говори за очакване за мирен протест.

Вътрешният министър обаче се оправда, че това било направено, защото все пак става дума за футболни фенове. Специалната екипировка "робокоп" пък стана удобно оправдание да се заяви, че именно заради нея не се виждали обозначителните знаци на всички полицаи и това правело идентифицирането им по записи по-трудно.

МВР отрече за ритници в корема на 19-годишно момиче

Една от най-шокиращите прояви на насилие и гавра от миналия четвъртък е случилото с 19-годишно момиче, което разказа за зверски нанесен й побой в съчетание с реплики: "Малко ти беше, трябваше още повече да те ритам в корема, за да нямаш деца."; "Надявам се да съм те ритнал по такъв начин да нямаш деца."; "Дори да имаш деца, да ги родиш умрели и да купуваш малки ковчези."; "Да видиш майка ти как я завиват през глава и да я пипнеш студена".

По време на изслушването директорът на СДВР не само отрече тези й твърдения, но дори изтъкна, че тя "дори не е била и одраскана".

Шефът на СДВР каза, че тя наистина е била арестувана в Първо районно. След това била заведена на лекар. При прегледите не били установени никакви наранявания. Полицаите обаче открили у нея маска с дупки за очите.

За случая съобщи адвокат Полина Велчева в понеделник. Тя твърди, че момичето било повалено на земята, след което единият от униформените я вдигнал за косата, докато друг продължавал да я удря в корема.

Един от униформените продължил да я обижда и заплашва с още бой, след като тя е откарана в Първо РПУ. Записите от камерите в полицейското управление вече са изискани, информира адвокатът.

mediapool.bg