Кламер БГ - Новини: Министерският съвет отклони предложението на фондация "Даная" за детската болница

Министерският съвет отклони предложението на фондация "Даная" за детската болница

България

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 11:57ч.
Министерският съвет отклони предложението на фондация "Даная" за детската болница

Кадър от срещата на фондация

Публично-частно партньорство за бъдещата детска болница с фондация "Даная“ не е на дневен ред, съобщиха за БТА от правителствената информационна служба по повод отправеното предложение от неправителствената организация по време на среща с премиера в понеделник.

От фондация "Даная" съобщиха преди два дни, че предлагат на държавата пубично-частно партньорство за изграждането на Националната детска болница. Фондацията предлага създаването на обществен фонд за набиране на дарителски средства в допълнение към държавното фирансиране и осигуряването на международно ноухау. От екипа на "Даная" обещават прозрачно и ефективно изразходване на средствата и активно обществено участие в процеса по създаване на детска болница, заедно с Инвестиционната компания, създадена за целта, и Министерството на здравеопазването. Предложението на неправителствената организация предвижда след построяване на болницата частта на обществения фонд да остане в полза на държавата.

От Министерския съвет съобщават, че на срещата представителите на фондация "Даная" са оставили писмено предложение, на което вчера е изпратен отговор. В него се посочва, че към Министерство на здравеопазването през юли 2023 г. е учреден Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница и ролята на съвета е да осъществява консултативни функции и взаимодействие между Министерството на здравеопазването, "Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и обществеността с цел гарантиране на публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на Национална детска болница.

От Министерския съвет информират още, че предложенията на фондация "Даная“ ще бъдат насочени към министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, както и към председателя на Обществения съвет за изграждане на национална детска болница проф. Иван Литвиненко, за да бъде намерен работещ вариант за включването на фондацията в обсъждането и обществения контрол по отношение на изпълнение на всички процедури и етапи по изграждането ѝ, се посочва още в отговора до фондацията.

Учредителката на фондация "Даная" Ани Стоянова първоначално беше част от Обществения съвет за изграждане на детската болница, но го напусна през септември, поради недоволство от темповете му на работа.

Преди ден здравният министър Христо Хинков каза, че не е запознат с идеята за публично-частното партньорство, но съобщи, че Националната детска болница ще се финансира с държавни пари и вероятно заем от Европейската инвестиционна банка.

Две неправителствени организации – инициативата "За истинска детска болница" и Националната мрежа за децата изразиха по-рано резерви към идеята за публично-частно партньорство, тъй като проблемите пред реализирането на проекта не са финансови и съответно не могат да се решат с дарителски ресурс.

Пред Mediapool

Мария Брестничка, член на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница и представител на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" и Националната мрежа за децата, каза, че проблемът с изграждането на Националната детска болница не е в липсата на средства, а в липсата на ясен план и в управлението на целия процес от страна държавата. Затова лансираната идея проектът да тръгне в нова посока – с публично-частно партньорство – отклонява вниманието от важните въпроси.

mediapool.bg