Кламер БГ - Новини: Новите инвестиции в отбраната очаквано се оказаха 35 млн. лева

Новите инвестиции в отбраната очаквано се оказаха 35 млн. лева

България

|
Четв, 17 Фев 2022г. 13:56ч.
Новите инвестиции в отбраната очаквано се оказаха 35 млн. лева

Новите инвестиции в отбраната очаквано се оказаха 35 млн. лева

След като правителството обяви за приоритет стягането на армията, правителството скоростно започна модернизацията на армията.

В сряда Министерският съвет съобщи, че е одобрена оферта за радио-комуникационно оборудване на стойност 35.5 млн. лева, а говорителката на кабинета Лена Бориславова разясни, че има одобрени инвестиционни разходи от 99 млн. лева за модернизацията на съветските танкове Т-72 и 60 млн. лева за нови бронирани машини.

Това всъщност са договори, подписани от правителството на Бойко Борисов, в края на 2020 година. Единствените нови плащания отразяват закупеното ново радио-комуникационно оборудване, с което трябва да бъдат снабдени танковете и бронираните машини.

Договорът за модернизацията на танковете бе сключен с "ТЕРЕМ" и е на стойност близо 79 млн. лева с ДДС. Всички средства са платени авансово и вече не се налагат други плащания. Сега проектът за инвестиционен разход скача още с 21 млн. лева, които са за комуникационното оборудване, уточниха от МО в отговор на запитване от Мediapool.

Така се обяснява съoбщението за одобрените разходи от 99 млн. лева за танковете.

Аналогична е и ситуацията с одобрените 60 млн. лева инвестиционни разходи за бронираните машини за Специалните сили.

Договорът със САМЕЛ-90 е за доставка на 98 специални автомобила на обща стойност 49 998 000 лв. (с ДДС) и същата не се променя.

По този договор вече са доставени 45 автомобила и същите са напълно изплатени. За останалите 53 автомобила е заплатен аванс в размер на 25%.

Предвиждат се доставки до края на 2022 г. и до края на 2023 година.

В края на 202 година не е бил изготвен изискваният Проект за инвестиционен разход, тъй като договорът е под 50 млн. лв. С необходимите близо 10 млн. лева за комуникационното оборудване, обаче, се налага изготвянето му.

Така освен разпределените средства за комуникационното оборудване по двата договора, няма допълнителни плащания по контрактите за купуването на бронирани машини за Специалните сили и за модернизацията на танковете.

И двете сделки бяха решение от правителството на Бойко Борисов без конкурси, като бяха ползвани различни законови възможности.

mediapool.bg