Кламер БГ - Новини: ГЕРБ обявиха "Барселонагейт" за смешна работа

ГЕРБ обявиха "Барселонагейт" за смешна работа

България

|
Четв, 17 Фев 2022г. 14:21ч.
ГЕРБ обявиха "Барселонагейт" за смешна работа

Снимка: БГНЕС

"Кой купи на българска манекенка къща за 10 млн. лв. в Испания".

Това попитаха в декларация от парламентарната трибуна БСП. Тя бе прочетена от депутата Явор Боанков и е в отговор на възродения скандал "Барселонагейт".

Преди няколко дни, след двугодишно мълчание, прокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по темата от испанските власти и чака превода им. Държавното обвинение бе принудено да говори след като стана ясно, че МВР също е получил доклад от Испания.

В казуса са замесени имената на манекенката и някогашна "Мис Бикини" Борислава Йовчева, както и на бившия премиер Бойко Борисов. В изпратените до МВР документи се твърди, че може да става дума за схема за пране на пари. Чрез две фирми са купени скъпа къща и бутик, за които се твърди, че са ползвани от Йовчева. Самият Борисов каза, че няма и не е имал къща в Барселона, въпреки че никой никога не е твърдял подобно нещо.

"ГЕРБ паднаха от власт, но Борисовщината и наследството на онова управление продължават да тегнат над нас. Последният пример е само от няколко дни, свързан с един огромен скандал с една къща в Барселона и съмнение за международно пране на пари на стойност около 10 млн. лв. Този скандал стана обект на разисквания в ЕП, българския парламент, чуждата испанска преса и българската преса, но не стана обект на внимание от страна на българското държавно обвинение или от страна на бившите управляващи в лицето на ГЕРБ, които омаловажиха скандала като медийни изрезки", каза Божанков.

Той допълни, че големият въпрос е откъде идват парите. По думите му това е станало чрез мрежа от фирми, подставени лице и офшорна собственост.

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че ще цитира сам себе си.

"Цитатът е от 2020 г. февруари. "Това е активно мероприятия се повтаря всяка година. Може да го вкараме в празничния календар", заяви той и предложи да се казва "ден на Барселонагейт". Биков обвини упраляващите, че са объркали всичко и сега си намират теми, с които да отвличат вниманието.

"Другото, което трябва да ви кажа, че тази работа е много смешна. Два месеца не знаете какво правите, анализирате, изпадате в конфузни ситуации, тръгнахте да правите Комисия за промяна на Конституцията, която още не се е събрала и сега дойде време за февруари - Барселонагейт. Април може да подхванете магистрала "Хемус", май месец вкарайте подслушванията. Така всеки месец да има по едно нещо, за да може да се занимаваме с всякакви глупости, а не това, което е пред очите ни", каза той.

А Антоанета Цонева от ДБ коментира, че имало страшно много дни, които могат да се отбелязват. И даде пример със скандали от времето на управлението на ГЕРБ – "Суджукгейт", "ЦУМ-гейт" и "Осемте джуджета".

"Тъй като смятам, че твърде много ще се натовари празничния календар, ви предлагам да се опитате да канонизиране светата Главна прокуратура", заяви още Цонева.

mediapool.bg