Кламер БГ - Новини: Йордан Цонев: Разчитаме на депутатските заплати

Йордан Цонев: Разчитаме на депутатските заплати

България

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 11:01ч.
Йордан Цонев: Разчитаме на депутатските заплати

От ДПС са против предложеното от БСП замразяване на депутатските заплати. “Ние смятаме, че работим, избирателите също могат да кажат, че събота и неделя нашите депутати не почиват, правят срещи, обикалят районите”, коментира зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) в сряда пред бТВ.

“Ние сме за това качеството на нашия труд да се повишава, но не по този популистки начин да обявяваме на хората: „Не ни давайте пари, защото ние не ги заслужаваме”. Ами добре тогава, да не получаваме никакви пари. Ние разчитаме на тези пари”, коментира Цонев

“Ако заплатата е обвързана с повишаване на заплатите в страната и те се вдигат, по какъв друг критерий да бъдат обвързани депутатските заплати“, попита Цонев.

Той прогнозира, че догодина ще има избори 3 пъти. Според него предсрочният парламентарен вот е неизбежен.

По думите му оставката на Валери Симеонов е победа на гражданското общество, но според ДПС тя не решава проблемите, тъй като правителството генерира само нестабилност и трябва да си ходи.

Според него най-големият недостатък на бюджета е, че не е ориентиран към икономическия цикъл. Многото разходи в тези неформирани системи не са насочени към реформи, а към неефективни плащания, смята той.

По повод бюджета за здраве за догодина Цонев посочи, че всяка година се дават все повече пари в здравеопазването и всяка година пациентите и лекарите са все по-недоволни. По думите му бюджетът за здравеопазване за 20 години е нараснал 8 пъти, а според него 80 пъти е нараснало недоволството от системата на здравеопазването. “Реформата спря през 2000 г. и оттогава нищо не се пипа. Нереформираността на системата предполага, че като изливаш повече пари, увеличаваш дефектите, а не ефектите, каза още Йордан Цонев.

“Все още няма система, по която да се регулират парите за лекарства. Ние сме на първо място в света по процент на разходи за лекарства. Средно в Европа за лекарства се дават 15-18%, в България са 35-40%, при това без болничната помощ”, отбеляза Цонев.

mediapool.bg