Кламер БГ - Новини: Да се закрива ли ДАБЧ или какво куца в политиката за българите в чужбина

Да се закрива ли ДАБЧ или какво куца в политиката за българите в чужбина

България

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 13:56ч.
Да се закрива ли ДАБЧ или какво куца в политиката за българите в чужбина

Държавната агенция за българите в чужбина трябва да бъде закрита, защото тя няма нито една функция, която да не се дублира от друга държавна институция, смята проф. Любомир Гаврилов, преподавател в Университета в Тулуза и член на временните обществени съвети на българите в чужбина.

В сряда той коментира пред БНР, че приветстват предложението на премиера за закриването на ДАБЧ, въпреки че не са очаквали толкова бърза реакция.

"Тази агенция не само че не помага при отношенията между държавата и българите в чужбина, а тя пречи, понеже тя е някак извън властта. Тя не е на министерско ниво. Тя се опитва да прави един вид конкуренция на държавните институции", каза проф. Гаврилов.

Предложението на Бойко Борисов за закриване на ДАБЧ става след арестите на ръководството й и разкрития за корупция и злоупотреби с даването на български паспорти – проблем, съществуващ от години, но влязъл в полезрението на прокуратурата едва миналия месец. За тази агенция се знае, че открай време е под контрола на ВМРО, чийто лидер Красимир Каракачанов призна, че обвиняемият вече шеф на ДАБЧ е негово лично назначение, макар да не е член на партията. В същото време Каракачанов отрича ВМРО да е имала нещо общо с твърденията за корупция в агенцията, същото казва засега и прокуратурата, при което остава неясно къде са отивали плащаните рушвети за български паспорти.

Проф. Гаврилов коментира и предложеното от Красимир Каракачанов възстановяване на министерството за българите в чужбина : "Такъв подход е съвършено неправилен – да искаме да се правят промени, без да знаем защо го правим. Образно казано – слагаме каруцата преди коня. За да правим каквото и да било, да искаме нова институция на мястото на агенция, ние трябва да знаем каква е държавната политика към българите в чужбина. Тази политика е разписана в Националната стратегия за българите в чужбина, която не се познава, включително от хора като Каракачанов".

"Каракачанов трябва да пристъпи към сформирането на един координационен съвет, който да се заеме с изпълнението на тази стратегия. За това нещо той няма нужда от никаква нова институция. Този съвет трябва да е на пряко подчинение на вицепремиера, да има представители на всички заинтересовани институции. … След това нека Министерският съвет да прецени дали да е отдел, дирекция и т.н., но сега е твърде рано", коментира още проф. Гаврилов.

Според него има разнобой между премиер и вицепремиер. "Каракачанов иска да си направи държава в държавата, да не може никой да бъде над тях, което е недопустимо", подчерта проф. Гаврилов.

Бившият председател на ДАБЧ Райна Манджукова също смята, че няма нужда от такова министерство. Според нея агенцията трябва да продължи да съществува, но да се върне към основните си функции – да разработва и координира политики.

По думите й това е третият опит за закриване на агенцията, но нямало да е толкова лесно.

Аз се надявам, че има умни министри в държавата, които да кажат на премиера, че в момента много трудно може да закрие ДАБЧ", каза тя пред БНР и уточни, че първо трябва да се започне от промяна в закона.

"Корупционният скандал в агенцията не може да бъде потушен с това. Оказах се лош пророк, когато казах, че нищо няма да се промени от тези арести. Никой не се опита да провери защо е имало почва за такъв скандал. Никой не провери какво се случва в работата на агенцията – защо се появи възможност хората да искат да дадат пари за нещо. Още повече се усложниха нещата. Сега хората не могат да подадат документи за българско гражданство. Освен това работата на всяка агенция е да създава и координира политика. На ДАБЧ беше потушена тази функция да прави политика, а ѝ беше вменено да издава удостоверения. Това не е проблем на агенцията, а е на държавата. Удостоверенията трябва да излязат от агенцията", каза Райна Манджукова .

Според основателя на българския медиен портал в САЩ "Еврочикаго" Петър Стаматов обаче трябва да има министър или дори вицепремиер, който да отговаря за българите в чужбина. Той подчерта, че думите на Красимир Каракачанов за създаване на министерство компрометират идеята и обясни защо: "Само преди месец те мълчаха по този повод. Те бяха доволни от тази агенция. Много лесно си смениха позицията. Това е най-големият проблем – че си сменяме позициите, а нямаме постоянна доктрина на отношение към българите в чужбина".

Стаматов отбеляза като голям проблем липсата на реални политики в тази посока, както и че обществените съвети на българите зад граница също не са последователни в своите стъпки.

Дни след арестите в ДАБЧ представители на временните обществени съвети на българите в чужбина изпратиха отворено писмо до премиера с искане за закриване на ДАБЧ и формиране на нова организация на нейно място - Национално представителство на българите по света, както и обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, чиито членове да се избират от български граждани, живеещи извън страната.

Тогава проф. Гаврилов сподели пред БНР мнението си бившия шеф на агенцията Петър Харалампиев, с когото се е срещнал заедно с други емигранти преди година:"Той е типичен български бизнесмен от Прехода. Той е герой от книга на Илф и Петров - не разбира стратегическите интереси на България. Там се мотаят дребни интереси, картата на Македония. Има заиграване с примитивен национализъм. Хората, които са го назначили трябва да поемат отговорност".

Според Любомир Гавраилов предишният председател Борис Вангелов е имал далеч по-отговорен подход към задачите си, но това не променя факта, че ДАБЧ е претоварена с излишни функции и трябва да се закрие.

mediapool.bg