Кламер БГ - Новини: София ще въведе минимални цени за такситата

София ще въведе минимални цени за такситата

България

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 14:48ч.
София ще въведе минимални цени за такситата

Минимални цени за таксиметровите услуги ще бъдат въведени в София. Конкретните стойности ще бъдат определени от Столичния общински съвет, а от ГЕРБ смятат да внесат конкретно предложение за това следващата седмица.

Въвеждането на минимални тарифи се налага по закон, но от доста време местната власт в София не спазва това изискване. Намерението то да бъде изпълнено идва след поредния малоброен протест на таксиметрови шофьори с искане за увеличаване на нормативно определените цени. Представителите на бранша обаче настояват за високи минимални и максимални тарифи, които автоматично ще вдигнат стойността на услугата в столицата с 30 на сто. Това искане обаче едва ли ще бъде изпълнено.

В момента в София действат максимални тарифи за такситата - 1.30 лева на км през деня и 1.95 лева на км през нощта. На протест пред сградата на общината в сряда таксиджии поискаха тези стойности да се увеличат съответно до 1.95 леваи 2.40 лева. настояха и за въвеждане на минимални тарифи от 98 стотинки на км през деня и 1.16 лева - през нощта.

"Сегашните тарифи са приети от СОС през 2011 г.", припомни Райна Димитрова от таксиметровия синдикат пред БНР.

Общински съветници от ГЕРБ ще внесат доклад за въвеждане на минимални тарифи, ще се разгледат и максималните стойности. "Трябва да внесем предложение за минимални цени, защото така изискват разпоредбите", обясни зам-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков. той добави, че като конкретни размери на най-ниските цени се разглеждат три варианта.

Единият е да се приеме най-ниската съществуваща в момента цена на пазара в столицата - 58 ст. на километър през деня. Вторият е да се приеме най-разпространената стойност на пазара - 77-79 стотинки на км. Третият вариант е да се изпълни искането на протестиращите превозвачи, но той е и най-малко вероятен.

Причината е, че в момента 80% от таксиметровите шофьори работят на цени до около 80 стотинки на км през деня, въпреки че максималният праг от 1.30 лева им дава възможност да вдигнат цените и без нормативни промени.

Към момента няма да се разглежда и въвеждането на критерии за таксиметровите услуги, за които се говори от доста време. Проблемът е, че нормативно основание за подобни критерии няма. Освен това не е ясно кой и как ще следи за изпълнението им.

Недоволните таксиметрови шофьори искат още да се определят по-добре местата на стоянките, както и да карат в бус лентите, когато са с клиенти. Последното настояване изисква законови промени.

Таксиметрови шофьори ще протестират пред сградата на Столичната община заради ниските тарифи за превоз на пътници. Демонстрацията е обявена за 12 часа, като не се планира блокада на улици и булеварди.

Сегашните тарифи са приети от СОС през 2011 г. , припомни Райна Димитрова от таксиметровия синдикат пред БНР.

"Според нас 1,30 лв. трябва да е размера на минималната тарифа или най-много да се слезне до 1 лев, максималната да се качи по-нагоре, защото, разбира се, хората трябва да карат по себестойност".

Димитрова уточни, че проблемът с цените за превоз на пътници с таксита стои и пред водачите на жълтите коли и от други градове на България. Затова се очаква протестът в София да бъде подкрепен и от шофьори на таксита и от други населени места.

Шофьорите на таксита в София искат да бъдат актуализирани местата на стоянките и те да бъдат разположени, където пътникопотокът е по-голям. И третото искане на протестиращите водачи на таксита е да имат право да използват буслентите за движение, когато превозват пътници.

Браншови организации настояват цената на такситата в София да скочи до 30%. Столичният общински съвет ще вземе решение, след като темата бъде обсъдена, посочи за "Хоризонт" Зафир Зарков

mediapool.bg